Tentoonstelling 'Zet de deuren open: Wonder en dankbaarheid'

7 februari 2023 t/m 1 april 2023 | Bibliotheek in de Korenbeurs

Kosten: Gratis!

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Foto van Marianne de Swart in een weiland

'Zet de deuren open: Wonder en dankbaarheid' is de titel van de tentoonstelling van kunstenaar Marianne de Swart die tot eind maart te zien is in de bibliotheek in de Korenbeurs. De Swart deelt een selectie van haar uiteenlopende werk in deze expositie, onder het motto 'Zet de deuren open en laat iets gebeuren met klanken, kleuren en smaken'.

Oog voor details

Foto van twee mieren

Op haar reizen in Azie zoomt De Swart in om details te zien: "Omdat ik al doodgegooid ben met plaatjes van mooie beesten als giraffes,tijgers etc, ben ik me op insecten gaan richten. Want we leven in een cultuur van 'visual overload' en daardoor worden we allemaal een beetje afgestompt. Ik in ieder geval wel. Door me te richten op insecten kreeg ik weer een gevoel van verwondering. Want ze waren allemaal nieuw, ik had deze insecten nog nooit gezien. Ik had er ook niet specifiek op gejaagd, in die zin dat ik wist welk insect ik waar kon aantreffen. Tegenwoordig gaan vogelaars vaak specifiek op zoek naar een bepaalde vogel als die ergens gespot is. Maar dat wilde ik dus niet."

Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt van 10 van haar insectenfoto's.

 

Blije mijmeringen

De Swart: "Al negen jaar lang schrijf ik dagelijks fijne gebeurtenissen en blije mijmeringen in mijn bedankbaarheids-dagboek. Hierdoor train ik mezelf om het positieve om me heen beter op te merken en dus intenser te beleven. Dat werkt goed. If you have a hammer, the whole world looks like a nail, dat idee. Deze ‘selfcare’ methode heb ik niet zelf bedacht, maar komt uit de hoge hoed van geleerde psychologen die deze methode uitgebreid getest hebben. Daarnaast teken ik graag, fotografeer ik insecten en zwerf ik het liefst rond, te voet, op de fiets, maakt niets uit. Dan zie ik weer altijd mooi dingen die ik in mijn dagboek kan tekenen of beschrijven."

Voor deze tentoonstelling heeft ze een selectie gemaakt van de vele blije mijmeringen die ze in de loop van de tijd heeft opgetekend. Ook zijn er voorbeelden te zien van een verhaal dat ze geschreven heeft voor kinderen getiteld 'Als papa en mama niet kijken'. Twee van haar verhalen zijn ook verschenen in de reeks 'Te gast in....China en Thailand'. Duik in het wereld van deze boeiende veelzijdige kunstenaar. De tentoonstelling is tot eind maart te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek.