Logo van de Pirate Bay

Wanneer is het legaal en wanneer is het illegaal om muziek, films, games en boeken van het internet te downloaden?

Via de Bibliotheek Schiedam heb je de beschikking over miljoenen boeken, films, games en andere media, maar soms is het makkelijker en sneller bijvoorbeeld een film te downloaden via een nieuwsgroep, speciale website of met behulp van torrents. Het is soms niet helemaal duidelijk wanneer dit legaal, of illegaal is.

Op het moment van schrijven (augustus 2013) is het toegestaan films, muziek en boeken te downloaden mits het voor eigen oefening, studie, of gebruik is. Je mag dus boeken, muziek en films downloaden en die zelf bekijken en beluisteren, maar bijvoorbeeld niet een gedownloade film vertonen in de kantine van je voetbalclub.Je mag de gedownloade muziek en films niet verspreiden onder je vrienden en ook niet uploaden (dus niet zelf op een website plaatsen of beschikbaar stellen op netwerken voor bestandsuitwisseling zoals Bittorrent, cyberkluizen of nieuwsgroepen.

Zie voor meer informatie over dit onderwerp in de Nederlandse wetgeving de volgende link: wetten.overheid.nl/BWBR0021180/geldigheidsdatum_11-07-2012

Per 10 april 2014 is het downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan. Ook niet voor eigen oefening, studie, of gebruik.

Met 'illegale bronnen' worden bronnen bedoeld die geen auteursrechtenvergoeding betalen aan de maker van een werk.

Zie voor meer informatie over dit onderwerp de volgende links:

Gelukkig zijn er heel veel alternatieven.

Algemeen

Via Google kan je eenvoudig zoeken op bestandsformaten door de hiervoor geldende extensies te gebruiken. Denk daarbij voor media aan bijvoorbeeld .pdf, .epub, .mp3, .avi etc. Dit doe je door in het zoekvenster van Google bijvoorbeeld in te geven:
"gerard reve" "de avonden" filetype:pdf

Dit leidt tot ruim 800 treffers voor het betreffende boek.

Films

Let op: Dowloaden uit illegale bron is verboden.

• Via onze catalogus heb je de beschikking over muziekcd's -en dvd's.
  • Geef je op voor Leendirect en krijg de beschikking over de miljoenen titels uit de Centrale Discotheek van Rotterdam.
  • Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kun je vinden op Computeridee.nl
  • Binnen de bibliotheek is het mogelijk gebruik te maken van de streaming service van de Centrale Discotheek Rotterdam, Muziekweb.
  • Via streaming-services als Spotify en Grooveshark kan je met een freemium model luisteren naar muziek. Dit betekent dat gratis luisteren mogelijk is, maar dat daarbij bepaalde beperkingen gelden die niet opgaan voor betaald gebruik. Denk daarbij aan verschil in luisterduur of de aanwezigheid van reclame.
  • Via services als Bandcamp of Soundcloud is het mogelijk alle muziek streaming te beluisteren. De maker beslist zelf of het is toegestaan, al dan niet tegen betaling, materiaal te downloaden.
  • Via publieke domeinwebsites als Free Music Archive of Open Music Archive, of het bronnenaanbod op OpenBibliotheken.nl.

Games

• Via onze catalogus (en dankzij de koppeling met vele andere bibliotheken) heb je de beschikking over games voor de xbox360, Nintendo DS, WII, Playstation III en Playstation IV.
  • Het is niet toegestaan games te downloaden, of te kopiëren voor eigen gebruik.