Promotiefoto over gastlenen met twee boeken die in de lucht gehouden worden

Het is als lid van de Bibliotheek Schiedam mogelijk om in elke Nederlandse bibliotheek media te lenen.

Informatie voor leden van de Bibliotheek Schiedam:

Onder de noemer ‘Gastlenen’ is het mogelijk om naast de Bibliotheek Schiedam, ‘de thuisbibliotheek’, ook gebruik te maken van de materialen van een andere bibliotheek, ‘de gastbibliotheek’, bijvoorbeeld in de plaats waar u woont of werkt, studeert of regelmatig komt. Hiervoor hoeft (uitgezonderd van eventuele inschrijfkosten) niet extra te worden bijbetaald.

Alleen leden van de Bibliotheek Schiedam met het basis en groot lidmaatschap (zowel volwassenen als jeugd), kunnen bij een andere bibliotheek lenen. Hiervoor gelden de voorwaarden van de ‘gastbibliotheek’. Bij het eerste bezoek aan de gastbibliotheek dient u een nieuw pasje aan te maken om daar te kunnen lenen. Hiervoor wordt om uw legitimatie gevraagd.

Informatie voor leden van een andere bibliotheek:

Leden van andere bibliotheken kunnen dankzij het gastlenen ook bij de Bibliotheek Schiedam lenen. Hiervoor gelden de voorwaarden van het kleinlidmaatschap van de Bibliotheek Schiedam, echter is het lenen van E-books met het gastleenlidmaatschap niet mogelijk..

Algemeen.

Gastlenen wordt automatisch verlengd zolang u lid bent van de Bibliotheek Schiedam en een lidmaatschap hebt waarmee gastlenen mogelijk is.
U kunt gastlenen zelf opzeggen. Zorg dan dat alle geleende materialen van de gastbibliotheek zijn ingeleverd. Ook mogen er geen boetes openstaan.

Meest gestelde vragen

Gastlenen

Wat is gastlenen?
Met een lidmaatschap van de Bibliotheek Schiedam kunt u lenen bij alle andere bibliotheken in Nederland. U heeft hiervoor een geldig basis- of groot lidmaatschap nodig.

Geldig lidmaatschap

Is mijn lidmaatschap geldig?
Uw lidmaatschap is in principe geldig, behalve als het verlopen is, geblokkeerd of opgezegd. Vraag dit na bij uw eigen thuisbibliotheek.

Lidmaatschap

Is mijn lidmaatschap geschikt voor gastlenen?
Basis- en Grootlidmaatschap van de Bibliotheek Schiedam geven toegang tot gastlenen. Sommige lidmaatschapen zijn uitgesloten (in Schiedam gebruikers met een klein of persoonlijk lidmaatschap). Vraag na bij uw eigen thuisbibliotheek of uw lidmaatschap geschikt is om gebruik te maken van het gastlenen.

Inschrijven

Hoe vraag ik gastlenen aan?
Neem bij uw eerste bezoek aan de gastbibliotheek een geldig identiteitsbewijs en de bibliotheekpas van uw eigen bibliotheek mee. Ga ermee naar de informatiebalie. De medewerker controleert uw pas op geldigheid en controleert uw identiteit. Als dit in orde is, wordt een bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor u aangemaakt. Hiermee kunt u meteen materialen lenen.

Identiteitsbewijs meenemen

Waarom moet ik een identiteitsbewijs meenemen? Ik ben toch al lid van een bibliotheek?
De medewerker van de gastbibliotheek controleert uw identiteitsbewijs om zeker te zijn dat de bibliotheekpas van u is. Zo is altijd duidelijk wie welke materialen heeft geleend.

Identiteitsbewijs, welk

Wat geldt als een geldig identiteitsbewijs?

Bij de Bibliotheek Schiedam gelden een geldig paspoort, identiteitskaart en een Nederlands rijbewijs als geldige identiteitsbewijzen.. Vraag de gastbibliotheek vooraf welk document u moet meenemen.

Lidmaatschap opzeggen

Ik wil mijn lidmaatschap opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen? 
Nee, als u uw lidmaatschap beëindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.

Overstappen naar ander lidmaatschap

Ik wil overstappen naar een ander lidmaatschap bij mijn eigen bibliotheek. Kan ik dan nog blijven gastlenen? 
Basis- en groot lidmaatschap geven toegang tot gastlenen, Klein en persoonlijk lidmaatschap bieden deze mogelijkheid niet. In het geval van een andere thuisbibliotheek kunt u dit het beste bij uw eigen bibliotheek navragen.

Verlengen gastlidmaatschap

Moet ik elk jaar gastlenen verlengen?
Zolang u lid blijft van de bibliotheek én uw lidmaatschap geschikt is voor gastlenen, hoeft u niets te doen. Gastlenen wordt automatisch voor u verlengd. Sommige bibliotheken beëindigen een lidmaatschap als het lang niet meer gebruikt is. Dit kunt navragen bij uw bibliotheek.

In elke bibliotheek

Kan ik nu bij elke bibliotheek in Nederland gastlenen? 
U kunt gastlenen bij alle openbare bibliotheken in Nederland.

In meerdere bibliotheken gastlenen

Mag ik in meerdere bibliotheken gastlenen? 
Ja, u mag in meer gastbibliotheken gastlenen. Wel dient u zich bij elk eerste bezoek aan een gastbibliotheek apart in te schrijven.

Ook in België of Duitsland

Ik woon vlak bij de grens. Kan ik nu ook in België gastlenen? 
Gastlenen kunt u in Nederland. Wellicht kunt u ook lid worden van een bibliotheek in België.

Kosten inschrijven

Wat kost het inschrijven van gastlenen?
In principe is gastlenen gratis. De pas van de Bibliotheek Schiedam kost eenmalig € 3,- voor volwassen leden. Informeer naar de situatie in de gastbibliotheek.

Kosten lenen

Wat kost het lenen met gastlenen?
Veel materialen kunt u gratis lenen. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.

Hoeveel materialen lenen

Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik kan lenen met mijn gastlidmaatschap bij de gastbibliotheek? 
Daarvoor gaat u naar de website van uw gastbibliotheek en kijkt daar naar Lidmaatschapen of Leenvoorwaarden. Het aantal staat los van het aantal dat u in uw eigen thuisbibliotheek mag lenen.

Overzicht geleende materialen

Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik heb geleend bij mijn gastbibliotheek? 
Daarvoor gaat u naar de website van uw gastbibliotheek en logt u daar in.

Uitleentermijn

Hoe lang mag ik de materialen lenen?
De periode dat u materialen in huis mag hebben, hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. U vindt deze op de website van de gastbibliotheek.

Verlengen

Hoe kan ik bij de gastbibliotheek verlengen?
Dit kunt u het beste even navragen bij uw gastbibliotheek. U vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.

Reserveren

Hoe kan ik bij de gastbibliotheek reserveren?
Dit kunt u het beste even navragen bij uw gastbibliotheek. U vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.

Elders ophalen

Kan ik materialen in mijn eigen bibliotheek reserveren en ophalen in de gastbibliotheek, of omgekeerd?
Dit is niet mogelijk, u kunt materialen ophalen bij de bibliotheek waar u ze hebt gereserveerd.

Waar inleveren?

Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?
Dit is nog niet mogelijk, u moet de geleende materialen inleveren bij de bibliotheek waar u ze hebt geleend. Op termijn wordt dit wel mogelijk gemaakt.

Inleverattentie

Kan ik ook voor de materialen uit de gastbibliotheek een inleverattentie krijgen?
Dit hangt af van de gastbibliotheek. Als de gastbibliotheek deze mogelijkheid aanbiedt, kunt u dit aanvragen bij de gastbibliotheek.

Te laat

Ik ben te laat met inleveren bij de gastbibliotheek. Wat moet ik nu doen?
Lever uw boeken of andere materialen zo snel mogelijk in bij de gastbibliotheek. De hoogte van de boete hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.

Hoeveel boete

Hoe kan ik zien hoeveel boete ik heb bij de gastbibliotheek? 
Daarvoor gaat u naar de website van uw gastbibliotheek en logt daar in.

Betalen met pas in gastbibliotheek

Kan ik betalen met de pas van mijn gastleenbibliotheek? 
De bibliotheekpas is in principe niet bedoeld om mee te betalen. In uw gastbibliotheek gelden de regels van de gastbibliotheek.

Gratis internetten

Kan ik ook gratis internetten met mijn Gastleenpas in de gastbibliotheek? 
Gebruik van de computer met internet kost € 0,01 per minuut. Iedereen kan hier gebruik van maken. Gastlenen staat daar los van, het regelt alleen het lenen.

Activiteiten

Kan ik in de gastbibliotheek activiteiten bijwonen tegen leden-tarief?
Nee, met gastlenen kunt u alleen materialen lenen in de gastbibliotheek. Wilt u activiteiten bijwonen die ook voor niet-leden toegankelijk zijn, dan kunt u deze natuurlijk wel bijwonen tegen het niet-ledentarief. Wilt u vaker activiteiten bijwonen in de gastbibliotheek, dan kunt u een compleet lidmaatschap van deze bibliotheek overwegen.

Verhuizen

Ik ga verhuizen, hoe gaat dat met mijn gastleenlidmaatschap
Als u lid blijft van dezelfde bibliotheek, verandert er niets. U moet uiteraard wel uw nieuwe adres doorgeven. Als u lid wordt bij een andere bibliotheek, dan kunt u daar weer een lidmaatschap nemen dat recht op gastlenen geeft. Daarna kunt u weer gastlenen bij uw gastbibliotheek (u moet zich daar wel opnieuw aanmelden).

Aanvragen

Ik wil een boek aanvragen bij een andere bibliotheek dan mijn thuisbibliotheek of gastbibliotheek, kan dat? 
Gastlenen staat los van Aanvragen. Aanvragen doet u via uw eigen bibliotheek.

Vraag

Ik heb een vraag over gastlenen. Waar kan ik terecht?
Met een vraag kunt u altijd bij uw gastbibliotheek of thuisbibliotheek terecht.

Klacht

Ik heb een klacht over gastlenen. Waar kan ik terecht?
Met een klacht kunt u altijd bij uw gastbibliotheek of thuisbibliotheek terecht.

Gastbibliotheek gegevens vinden

Waar vind ik informatie over andere bibliotheken?
Kijk op Bibliotheek.nl en vul in het zoekvenster de plaatsnaam in van de bibliotheek die u zoekt. Klik op de vestiging die u wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. U vindt hier onder meer het adres, de openingstijden, catalogus, uitleenvoorwaarden, activiteiten, enzovoorts.

Gerelateerde artikelen