Organisatie

Wij zijn het maatschappelijke hart van de stad. Een plek waar je mensen kan ontmoeten, van elkaar kan leren en jezelf kan ontwikkelen. We zijn te vinden op verschillende bibliotheeklocaties, op de scholen en online. Onze organisatie bestaat uit een team van deskundige medewerkers en enthousiaste vrijwilligers. En natuurlijk werken we nauw samen met andere organisaties en partners in de stad.

Nu we ons steeds vaker thuis moeten zien te vermaken, hebben enkele bibliotheekmedewerkers hun favoriete TOP10 op papier gezet. Regelmatig zal de pagina gevuld worden met nieuwe lijstjes. Zo leert u ons een beetje kennen!

TOP10 van Michel

Een bibliothecaris vragen naar zijn favoriete boeken is natuurlijk de goden verzoeken, laat bibliothecaris Michel weten. Hieronder toch een greep in willekeurige volgorde, want, zegt hij: "In mijn TOP10 van favoriete boeken staat gemiddeld een titel of honderd."

 1. De ontdekking van de Hemel – Harry Mulisch > Een monument in de Nederlandse literatuur. Indrukwekkend.
 2. Alles van Simon Vestdijk > Of het nu zijn verzamelde romans betreft of zijn verzamelde gedichten of zijn verzamelde essays… Hoe heeft deze man dit allemaal bij elkaar weten te schrijven???
 3. Misschien wisten zij alles – Toon Tellegen > Korte verhalen over de eekhoorn, de mier, de olifant etc… Humoristische en filosofische dierenverhalen voor alle leeftijden. Vaak heb ik, alleen al vanwege een eerste zin, een lach op mijn gezicht.
 4. Liefde in tijden van Cholera – Gabriel Garcia Marquez > Eigenlijk is alles wat deze man geschreven heeft goed. Maar deze wilde ik toch even genoemd hebben. Ultiem liefdesverhaal.
 5. Sprookjes – Hans Christian Andersen > Bladerend door dit werk, merk je pas goed wat voor een schatkamer je eigenlijk in handen hebt.
 6. Harry Potter and the Philosopher’s Stone – J.K. Rowling > Ik heb een zwak voor de Harry Potterserie. Deel 1 heeft, voor mij, misschien nog wel het meest dat magische gevoel in zich.
 7. The Road – Cormac McCarthy > Je wordt er niet vrolijk van maar, mijn god, wat snijdt dat boek door je ziel.
 8. A Christmas Carol – Charles Dickens > Al is het midden in de zomer…
 9. The old man and the Sea – Ernest Hemingway >Als het leven zelf: vang je eindelijk een vis, gaat dat beest met jou aan de haal!
 10. Peter Pan – J. M. Barrie / Winnie the Pooh – A.A. Milne / Alice in Wonderland – Lewis Carroll / Mary Poppins – P. L. Travers > Ik spaar klassiek geworden kinderboeken. Deze vier had ik zelf graag willen schrijven.

 

 

TOP10 van Herma

Coördinator van het DigiTaalhuis Herma heeft eigenlijk een hekel aan lijstje, want "het geeft je altijd zo’n incompleet gevoel. Als ik vandaag iets noem, schieten er morgen weer 10 anderen in mijn gedachten... Maar goed, toch een poging!"   

 1. De hel en hemel van Dachau – Ds. Overduin > Ik was 15 of 16 dat ik het las en het trof me als een bliksemschicht. Geen literair hoogstandje maar de dagelijkse praktijk van het leven in een concentratiekamp.
 2. De donkere kamer van Damocles – W.F. Hermans > Nederlandse klassieker en destijds mijn lievelingsboek op de examenlijst
 3. Het woud der verwachting - Hella Haasse > Goed geschreven boeken over geschiedkundige onderwerpen, love it.
 4. In de naam van de roos - Umberto Eco > Historie en spanning, en briljant verfilmd.
 5. Het huis van de Moskee – Kader Abdolah > Het bloemrijke van de taal in combinatie met het leven in het Midden-Oosten, heel mooi.
 6. Het huis met de geesten – Isabel Allende > Bevreemdend, sprookjesachtig en heel Zuid-Amerikaans.
 7. De hele Commissaris Maigret serie van Simenon > De psychologische benadering om misdaden op te lossen….. en tot op de dag van vandaag meen ik de weg in Parijs buitengewoon goed te kennen.
 8. Jagten - Thomas Vinterberg > Zo indringend, de machteloosheid van het individu tegen de algemene opinie.
 9. Les uns et les Autres - Claude Lelouch > Al die verhalen die samenkomen, de muziek, de dans….. een prachtige film.
 10. Midnight in Paris als symbool voor alle films van Woody Allen > die oneindige mono- en dialogen ….. het eeuwige getob, heerlijk!       
 11. En alle sprookjes en alle Pinkeltjes, en, en, en ……

Jaarverslag 2019

Vlak voor de Corona-crises zijn intrede deed, heeft de bibliotheek het Jaarverslag voor 2019 afgerond. De hoogtepunten zijn in kaart gebracht, speerpunten opgesteld en cijfers verzameld. Conclusie is dat 2019 een prachtig jaar is geweest. De Bibliotheek Schiedam is trots op wat we bereikt hebben en dat willen we graag met u delen in bijgevoegde verkorte versie. Dat 2020 er heel anders uit zal gaan zien, is een feit. Toch willen we het goede gevoel uit 2019 vasthouden en zal de Bibliotheek Schiedam als huiskamer voor de stad Schiedam blijven fungeren. Onze solidariteit en inventiviteit zullen we daarvoor volop inzetten!

Download

Postadres
Postbus 863
3100 AW Schiedam 

Ons kantoor is gevestigd in het Wennekerpand, Vijgensteeg 2, 3111 PT Schiedam

IBAN: NL 55 RABO 0120 2112 62
BIC: RABONL2U
KvK-nummer: 243 909 62
BTW-nummer: NL 8155 26 854 B01

Missie en beleidsvisie

In de missie lees je wat de Bibliotheek wil zijn: een cultureel ondernemende organisatie die bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en de verbetering van maatschappelijke kansen van alle burgers. Hoe we dat gaan doen, hebben we beschreven in onze beleidsvisie.

ANBI status

De Bibliotheek Schiedam heeft een (culturele) ANBI-verklaring. Hierdoor kunnen giften aan de Bibliotheek fiscaal aftrekbaar zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst. We staan in het ANBI-register ingeschreven onder RSIN 815526854.