Organisatie

Wij zijn het maatschappelijke hart van de stad. Een plek waar je mensen kan ontmoeten, van elkaar kan leren en jezelf kan ontwikkelen. We zijn te vinden op verschillende bibliotheeklocaties, op de scholen en online. Onze organisatie bestaat uit een team van deskundige medewerkers en enthousiaste vrijwilligers. En natuurlijk werken we nauw samen met andere organisaties en partners in de stad.

Nu we ons steeds vaker thuis moeten zien te vermaken, hebben enkele bibliotheekmedewerkers hun favoriete TOP10 op papier gezet. Regelmatig zal de pagina gevuld worden met nieuwe lijstjes. Zo leert u ons een beetje kennen!

Top10 van Marjolein

Marjolein ondersteunt veel werkzaamheden van het DigiTaalhuis en is altijd al dol op het lezen van boeken geweest. "Als kind was mijn honger naar mooie boeken niet te stillen! Helaas ben ik door het moeten lezen voor mijn lijst op de middelbare school een groot deel van die liefde kwijtgeraakt, wat ik nog steeds erg jammer vind. Deze lijst is zeker niet volledig, ik kwam op nog meer titels die veel indruk op mij hebben gemaakt."

 1. Pingo - Colin Thiele > Een schrijver waar ik als kind erg van onder de indruk was omdat de hoofdpersonen dicht bij de natuur staan. Wellicht is mede hierdoor mijn liefde voor de natuur en dieren van Australië ontstaan.
 2. Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman > Ik heb veel van Thea Beckman gelezen en was altijd erg onder de indruk van haar boeken. Zij is nog steeds één van mijn favoriete schrijfsters.
 3. We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt - Joke van Leeuwen > Ook een favoriete schrijfster van mij. Het thema ‘gek is niet raar’ spreekt mij in haar boeken erg aan.
 4. Tommie Station - Mensje van Keulen > Ik herinner me dat ik dit een erg mooi boek vond als kind/tiener.
 5. Lawines Razen - An Rutgers van der Loeff > Een erg indrukwekkend boek dat ik ook vaker heb herlezen als tiener.
 6. Harry Potter and the Order of the Phoenix - J.K. Rowling > de Harry Potter-boeken brachten mij in aanraking met de genres ‘Fantasy’ en ‘Young adult’. Ik heb erg genoten van vooral de eerste vijf boeken uit de serie.
 7. Twilight - Stephenie Meyer > Deze saga van vier boeken (gevolgd door ‘New Moon’, ‘Eclipse’ en ‘Breaking Dawn’) sprak mij erg aan. Ik lees boeken graag zoveel mogelijk in de originele taal waarin ze geschreven zijn.
 8. Once Were Warriors - Alan Duff > Eén van de weinige boeken die ik voor mijn lijst op het VWO heb gelezen die wèl indruk op mij hebben gemaakt.
 9. Volgens Maria Magdalena - Marianne Fredriksson > Ik ben niet gelovig opgevoed, maar de visie van Jezus zoals die in dit boek geïnterpreteerd wordt, spreekt mij erg aan.
 10. Stormen over Troje (Engels: ‘The Firebrand’) - Marion Zimmer Bradley > Ten slotte nog één van mijn favoriete schrijfsters die niet op mijn lijstje mag ontbreken. Dit boek riep fijne herinneringen op aan de lessen over de oude Grieken en Romeinen op de middelbare school.

 

TOP10 van Victoria

Victoria is net begonnen als Coördinator Digitale Educatie bij de bibliotheek. Voor haar zijn boeken vaak een ontsnapping. "Het liefste geen serieuze biografieën of waargebeurde verhalen. In mijn kast zal je vooral fantasy boeken vinden. Ik verdwaal dan ook vaak graag in werelden met draken, monsters en/of helden."

 1. Chronicles of Narnia - C.S. Lewis > Toen ik op mijn tiende met deze boeken begon, ging er een prachtige fantasie wereld voor mij open. Eens in de zoveel tijd pak ik het weer op om ze weer te lezen.
 2. Suske en Wiske strippenboeken - Willy Vandersteen > Mijn eerste eigen leesliefde: stripboeken! 
 3. De griezelbus - Paul van Loon > De verhalen hebben me geholpen om juist minder bang te zijn. Ik leerde meer over de monsters en hoe ik ervan kon winnen als ik ze ooit tegenkwam. Een goed voorbereid mens(kind) telt voor twee!
 4. Eragon (reeks) - Christopher Paolini > In gedachten communiceren met je eigen draak en samen avonturen beleven. Prachtig!
 5. Hex - Thomas Olde Heuvelt > Een Nederlands dorp, een heks met dichtgesnoerde mond en veel geheimen. Ik kon het niet wegleggen en heb het in een weekend uitgelezen.
 6. The selection (reeks) - Kiera Cass > Heerlijk om een makkelijk te lezen Young Adult boek te pakken en even weer herinneren hoe intens je alle gevoelens voelt als je jong bent. Dit is The bachelor in een dystopische setting.
 7. The book of mythicality - Rhett McLaughlin & Link Neal > Ik heb al jaren geen TV en kijk alles op internet. Youtube is mijn favoriete ‘zender’. Hier een heel leuk boek met levenslessen van twee youtubers die al jaren vrienden zijn. Het is niet alleen leuk om te lezen, maar ook prachtig en kleurrijk ontworpen. 
 8. Heb je nou al een vriend? - Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen > Een boek met uitspraken die bijna elke vrouw wel eens gehoord heeft en 50 reacties die je daarop kan geven. Mooie humor met een feministische tint.
 9. Body positive power - Megan Crabbe > Een verfrissend zelfhulpboek met argumenten tegen de dieetcultuur. Het inspireert tot zelfacceptatie en zelfliefde.
 10. Herinneringen aan mijn Chili - Isabel Allende > Als Chileense Nederlander, die van haar tiende tot 24ste jaar daar gewoond heeft, gaf dit boek mij een thuisgevoel. Chili veranderd en de mensen ook, maar alsnog blijft het een herkenbaar portret van het Chileense karakter.

Jaarverslag 2019

Vlak voor de Corona-crises zijn intrede deed, heeft de bibliotheek het Jaarverslag voor 2019 afgerond. De hoogtepunten zijn in kaart gebracht, speerpunten opgesteld en cijfers verzameld. Conclusie is dat 2019 een prachtig jaar is geweest. De Bibliotheek Schiedam is trots op wat we bereikt hebben en dat willen we graag met u delen in bijgevoegde verkorte versie. Dat 2020 er heel anders uit zal gaan zien, is een feit. Toch willen we het goede gevoel uit 2019 vasthouden en zal de Bibliotheek Schiedam als huiskamer voor de stad Schiedam blijven fungeren. Onze solidariteit en inventiviteit zullen we daarvoor volop inzetten!

Download

Postadres
Postbus 863
3100 AW Schiedam 

Ons kantoor is gevestigd in het Wennekerpand, Vijgensteeg 2, 3111 PT Schiedam

IBAN: NL 55 RABO 0120 2112 62
BIC: RABONL2U
KvK-nummer: 243 909 62
BTW-nummer: NL 8155 26 854 B01

Missie en beleidsvisie

In de missie lees je wat de Bibliotheek wil zijn: een cultureel ondernemende organisatie die bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en de verbetering van maatschappelijke kansen van alle burgers. Hoe we dat gaan doen, hebben we beschreven in onze beleidsvisie.

ANBI status

De Bibliotheek Schiedam heeft een (culturele) ANBI-verklaring. Hierdoor kunnen giften aan de Bibliotheek fiscaal aftrekbaar zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst. We staan in het ANBI-register ingeschreven onder RSIN 815526854.