Vrijwilliger Nelleke aan het woord

“Ze zijn blij en dankbaar, omdat je ze geholpen hebt”

 

Nelleke Drenth (Schiedam, 1948) is al jarenlang een enthousiaste vrijwilliger bij de uitleenlocatie van de bibliotheek in de Hof in Zuid. “Ik heb een dochter, schoonzoon en twee kleindochters. Het grootste deel van mijn werkzame
leven heb ik voor de Coca-Cola Company gewerkt met cijfers,
terwijl ik eigenlijk gek ben op letters.”

Nelleke is een bezige bij. Naast het vrijwilligerswerk voor de bibliotheek is ze ook nog secretaris bij VNFG, betrokken bij de organisatie van Koningsdag en begeleidt ze soms uitstapjes voor de Zonnebloem. Nu het meeste op een laag pitje staat, wegens alle Corona-beperkingen, is Nelleke blij met de afleiding van de bibliotheek.

“Lezen doe ik al vanaf mijn vroegste jeugd en dat is altijd gebleven. Ik lees alles; thrillers, historische romans, biografieën, maakt niet uit en daarom ben ik blij dat ik als vrijwilliger in de Hof in Zuid in de Gorzen werk, dicht bij de bron. Het vrijwilligerswerk geeft mijn dagen structuur, helemaal in deze rare tijden. En ik zie nu eenmaal graag mensen.”

Humor

Nelleke's belangrijkste wapen is haar humor. Daardoor maakt ze snel contact en brengt ze wat licht in het leven van de mensen die ze helpt. “Ik weet nog dat ik een keer voor de Zonnebloem op stap was met een groep mensen. De mevrouw die ik in haar rolstoel voortduwde zei op een gegeven moment dat ze het heerlijk vond en erg blij was dat ze dit kon meemaken. Wacht maar, zei ik, na de lunch ruilen we van positie. Ze rolde van haar stoel van het lachen.

Haar kleindochters heeft ze uiteraard altijd voorgelezen. “Mijn oudste vond het heerlijk, als de jongste haar middagdutje deed. Elkaar over en weer verhaaltjes vertellen deden we ook vaak. Zij is inmiddels 16 en leest nu nog steeds graag. Ze zit nu in Havo5 en laatst kwam ze thuis met Animal Farm. O, 144 pagina’s, zei ik direct. Ze bladert het boek door en zegt: Ja, je hebt gelijk, hoe weet jij dat nou? De jongste is al 14, maar vind het nog steeds fijn om voorgelezen te worden. Het is een intiem moment, alle aandacht is voor haar.”

"Blij en dankbaar"

Dat gevoel krijg je ook terug van de mensen die je helpt als vrijwilliger, zegt Nelleke. “Ze zijn blij en dankbaar, omdat je ze geholpen hebt. Nu met die hele Corona-pandemie zijn er genoeg mensen die niet langs durven te komen. Normaal komt er een mevrouw iedere week nieuwe legpuzzels halen in de Hof in Zuid. Ze belde laatst dat ze er doorheen was. Toen ben ik op de terugweg naar huis even langs deze mevrouw gelopen en heb een nieuw puzzel bij haar langsgebracht. Dan is haar dag weer goed en die van mij dan ook!”