De Korenbeurs – de voormalige koopmansbeurs, één van de pronkstukken uit de Schiedamse jeneverindustrie, is opgeleverd in 1792. Na de oorspronkelijke functie als handelsplaats voor graan, mout en spoeling voor jenever heeft de Korenbeurs vele andere bestemmingen gehad; een tafeltennisvereniging, de gemeente Schiedam, een meubelshowroom van Jan des Bouvrie, Stedelijk Museum Schiedam, en Stichting Kunstcentrum Korenbeurs hebben een plek in het gebouw gehad.

Korenbeurs Jeroen Pulles Studio Piet Pulles

Geschiedenis van de Korenbeurs

De Korenbeurs, de voormalige koopmansbeurs, is één van de pronkstukken uit de Schiedamse jeneverindustrie. In dit rijksmonument gaan ( informatie) handel, kunst, cultuur en ondernemerschap hand in hand.

De bouw startte in 1787 onder leiding van Giovanni Giudici, (1746 – 1819), een Italiaanse bouwmeester. Hem werd om advies gevraagd toen het plan van de eerstgevraagde architect, Friedrich Ludwig Gunckel de Schiedamse vroedschap niet beviel. De bouwwerken die Giudici in Rotterdam realiseerde zijn verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog. Schiedamse bouwwerken als het St. Jacobs Gasthuis, het voormalige kantongerecht en het woonhuis dat hij ontwierp voor Jacobus Johannes Nolet, houden Giudici in leven.

In 1792 werd de beurs opgeleverd. Dagelijks werd hier gehandeld in moutwijn, jenever en spoeling, het afvalproduct van de moutwijnbanderij. De handel heeft vele crisissen gekend door onder andere misoogsten, verboden tot stoken en exportproblemen. Ruim 125 jaar bleef De Korenbeurs in gebruik als handelscentrum. In 1840 is de Korenbeurs hersteld na een brand.

In het begin van de 20e eeuw kwam in de jeneverstokerij het gebruik van neutrale melasse- of graanalcohol op. Ook deze werd aan de beurs verhandeld. Het karakter van de jeneverstokerij veranderde in dezelfde tijd. De animo om op de beurs te handelen nam af en de beurs sloot daardoor in 1918 haar deuren. In 1872 werd boven het atrium van de Korenbeurs een glazen dakconstructie geplaatst. Sinds die tijd hebben onder andere een tafeltennisvereniging, de gemeente Schiedam, een meubelshowroom van Jan des Bouvrie, Stedelijk Museum Schiedam, en Stichting Kunstcentrum Korenbeurs een plek gehad in het gebouw.
In 2009 kocht D&S Vastgoed het gebouw aan. In 2015 nam de Bibliotheek Schiedam haar intrek in de Korenbeurs.

Hans van der Sloot

Beeldbank

screenshot beeldbank

Het Gemeentearchief Schiedam bezit een omvangrijke collectie foto's, prentbriefkaarten en tekeningen, waarvan op dit moment ruim 43.000 afbeeldingen raadpleegbaar zijn via deze beeldbank.

Via onderstaande link komt u bij een selectie foto's die gemaakt zijn van en in de Korenbeurs van Schiedam.

Ga naar de beeldbank van het Gemeentearchief Schiedam.

Muziekweb

67799 0111

Middenin de binnentuin van de Korenbeurs kunnen bezoekers op twee comfortabele ligbedden genieten van de gigantische muziekcollectie van Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland.

Neem plaats, zoek op de iPad naar je favoriete muziek, of ontdek juist wat je nog meer leuk vindt. In deze enorme muziekcollectie vind je altijd wel iets nieuws.

Werkplekken en snelle Wifi

werkplekken Jeroen Pulles Studio Piet Pulles

In de hele bibliotheek kan tijdens openingsuren gebruik gemaakt worden van de gratis snelle Wifi verbinding.

Op de eerste etage van de Korenbeurs zijn vele werkplekken gecreëerd die uitkijken op de Schiedamse Lange Haven of op de binnentuin. Er zijn speciale ‘blokjes’ beschikbaar met stroom en een usb-ingang om telefoons op te laden. Op de eerste etage is het doorgaans stiller dan op de begane grond, echter kan stilte niet gegarandeerd worden op de werkplekken. Overleggen is hier toegestaan.

Computereiland

Bibliotheek 7 6 15 0378 JvdP

Op de eerste etage zijn publiekscomputers met internet en printer aanwezig tegen betaling. Klik hier voor de tarieven.

Iedereen kan gebruik maken van deze computers met internet tegen betaling. Ook beschikken deze computers over databases van onder andere de consumentenbond en andere websites waarvoor normaal gesproken betaald moet worden.

Collectie

67799 0327

De collectie is met de komst van de voorzieningen in de wijken over de stad gespreid. In de Korenbeurs is het grootste deel van de collectie te vinden.

De volledige collectie van de Bibliotheek Schiedam is te vinden in de catalogus op deze website. Ook is er een app waar de collectie bekeken kan worden en waarmee leden kunnen reserveren en aan kunnen geven waar het materiaal opgehaald gaat worden.

Inleveren is in elke Schiedamse bibliotheekvoorziening mogelijk. De vervoersdienst zorgt ervoor dat de materialen weer op de juiste plek komen voor de volgende uitlening.

Lenen en terugbrengen

Bibliotheek 7 6 15 0367 JvdP

Bij de zelfbedieningsbalie kunnen bezoekers zelfstandig materialen lenen en terug brengen, de te nemen stappen worden op een beeldscherm weergegeven.

Teruggebrachte materialen kunnen direct weer uitgeleend worden omdat ze direct verwerkt zijn in het systeem. Deze materialen zijn te vinden in de kast waar ‘Net terug’ op staat en kunnen direct meegenomen worden door de volgende lener.