Taalambassadeur Koos Vervoort krijgt Erasmusspeld

Gepubliceerd op: 3 juli 2024 13:58

Schiedams taalambassadeur Koos Vervoort ontving onlangs op het Rotterdamse stadhuis de Erasmusspeld. Deze onderscheiding werd hem verleend vanwege zijn 'bijzondere verdiensten als Rotterdams Taalambassadeur', mede voor de stichting Lezen en Schrijven. Maar ook in Schiedam kennen we Koos en zijn inzet voor de verbetering van taalvaardigheid, natuurlijk.

Koos ontving de onderscheiding uit handen van wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (van Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal). De Erasmusspeld wordt uitgereikt aan hen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Als ervaringsdeskundige weet hij precies waar laaggeletterden tegenaan lopen. Hij testte daarom allerlei brieven, websites en flyers op begrijpelijke taal. Daarnaast zorgde hij voor bewustwording bij professionals. "Dankzij zijn inzet durven mensen hun probleem te erkennen en stappen te zetten richting beter leren lezen en schrijven", aldus de verleners van de onderscheiding.

Op 45-jarige leeftijd ging Koos terug naar school om zijn lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Daarmee groeide zijn zelfvertrouwen; samen met Ria van Adrichem schreef hij er nota bene een boek over, ‘Dit is pas het begin’. Een paar jaar later bracht hij het zelfgeschreven boek ‘Koos’ uit. Hij deed ook mee aan het programma Duidelijke Taal waarin Loes Luca het dagelijks leven van laaggeletterden voor het voetlicht bracht. Vanuit de stichting Lezen en Schrijven is Vervoort in het verleden benoemd tot de eerste Taalheld van Nederland. Die prijs werd uitgereikt door Prinses Laurentien.