Lena staat in finale van de Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 22 mei 2024 16:39

Utrecht stond op zijn kop: 12 finalisten lieten zich in Tivoli van hun beste kant horen tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Iedere provincie werd vertegenwoordigd door hun eigen voorleeskampioen. Met zijn tomeloze energie maakte presentator Edson da Graça - bekend van TV-programma’s als ‘Willem Wever’ en ‘Nieuwe baasjes’ op NPO Zapp - er een groot feest van. De zaal zat bomvol en na het laatste optreden, door onze ‘eigen’ Schiedamse Lena Plotnik Pinho, was de spanning om te snijden. Volgens de aanwezige Schiedamse supporters deed ze het ‘’fantastisch’. De jury, met onder andere schrijver Simon van der Geest, trok zich terug voor overleg.

Ook al was ze als laatste aan de beurt, Lena bleek stalen zenuwen te hebben. Ze kroop op de voorleestroon in de vorm van een letterboom in een prachtig decor en nam de zaal in zich op. Haar ouders en klasgenoten keken gespannen toe. Ze las voor uit Tikker van Brenda Heijnis, een ontroerend boek over de zieke Elias, die van de overleden Boyd een hart krijgt. Na de operatie blijft Boyd een rol spelen in het leven van Elias. Zijn vriend is onzichtbaar, behalve voor Elias zelf. Alle finalisten moesten ook nog - onvoorbereid - een stuk voorlezen uit het boek Hart van Staal van Simon van der Geest. En toen was het wachten geblazen…. nagelbijtend spannend!

Friesland wint!

De band LollyPop vermaakt het publiek tijdens het juryberaad. Naast Simon van der Geest bestaat de jury uit de nieuwe Kinderboekenambassadeur Rian Visser en Annabelle Zandbergen van het Jeugdjournaal. Na overleg van een dik uur maakt juryvoorzitter Rian Visser bekend dat de Friese Fedde de winnaar is. Op plek 2 is geëindigd Carmen uit Drenthe en plaats 3 is voor Sophia uit Flevoland. Het was een heerlijk middag vol verhalen en kids die van lezen en boeken houden! Dat zien we als bibliotheek graag. En we zijn uiteraard ontzettend trots op Lena, die een ware ambassadeur voor leesplezier is!

Les ook het artikel van de lokale omroep Twee, het bericht op Schiedam24 of bekijk de Schiedammer Online