Cursist Gerard: ''Weer vertrouwen gekregen in mezelf''
‘’Lezen? Daar hield ik helemaal niet van! Op school was ik wel goed in rekenen.’’, vertelt Gerard Hermans, ‘’Maar nu lees ik de boekjes die ik van Petra krijg wel, hoor!’’ Zijn docent Petra Ilmer knikt bevestigend. Ilmer geeft voor de Bibliotheek Schiedam - in samenwerking met NLTraining - wekelijks taalles aan een groep geboren Schiedammers, die hun taalniveau en digitale vaardigheden willen verbeteren. Veel van de cursisten hebben in hun jeugd de nodige aandacht en onderwijs gemist. Nu de samenleving steeds individueler wordt en digitale vaardigheden onmisbaar zijn, wordt het leven voor hen steeds lastiger.
Vanaf 8 tot en met 15 september wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid tijdens de Week van lezen en schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, kan je bij de bibliotheek alle 52 weken van het jaar terecht voor ondersteuning en hulp op dit gebied. Schiedammers voor wie Nederlands hun moedertaal is kunnen er terecht, maar het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam biedt ook ondersteuning aan anderstaligen.
Ingewikkeld
Gerard Hermans ging op 14-jarige leeftijd aan de slag als schilder. Hij heeft jarenlang voor dezelfde baas gewerkt en kreeg niet het idee dat hij problemen had door het weinige taalonderwijs dat hij heeft gevolgd. “Totdat ik dat gekke ding kreeg’’, vertelt Gerard en hij wijst naar zijn mobiele telefoon. “Ik heb dat ding altijd vervloekt!’’ Gerard merkt dat het dagelijks leven steeds moeilijker wordt zonder hulp van anderen, vooral omdat alles steeds meer via computers en smartphones gaat. ‘’Ik vraag mijn dochter vaak om me te helpen, maar ze heeft niet altijd tijd.’’ Vlak voor de les is Hermans nog even langs de balie bij de bibliotheek in de Korenbeurs gelopen. ‘’Ik moet namelijk een boete betalen, maar vind het toch ingewikkeld met de DigiD en zo.’’ Bij het Informatiepunt Digitale Overheid helpt de bibliotheek hem daarbij. ‘’Wat je geleerd hebt, moet je heel veel herhalen’’, weet Gerard.
Maatwerk
‘’Dat klopt’’, beaamt Petra. ‘’Herhalen en de handelingen en oefeningen zelf doen, zijn erg belangrijk! De lessen die ik geef zijn echt maatwerk, want de niveaus zijn heel verschillend. Ik vraag alle cursisten wat ze graag willen leren en waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Daarmee gaan we aan de slag in kleine groepjes. Ik geef les met mijn hart; dat wekt vertrouwen bij de cursisten.’’ Gerard valt haar bij: ”In de les is het muisstil, iedereen is geconcentreerd aan het werk. Maar er is ook veel gezelligheid, hoor. Als je zelfstandiger wilt zijn, moet je het zelf doen. Door Petra heb ik weer vertrouwen gekregen in mezelf.’’ Petra met een stralende lach: ‘’Mensen motiveren en meer zelfvertrouwen geven, geeft mij na 44 jaar lesgeven nog heel veel voldoening!’’
Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam biedt diverse oplossingen voor de ondersteuning bij taal- en basisvaardigheden. Denk aan coaches, cursussen, lessen, spreekuren, taalwandelingen en taalcafés. Na een intake wordt samen gekeken naar de juiste hulp. Meer weten? Neem een kijke op deze website of kom langs in de bibliotheek!