Tips voor jeugd en jongeren

Team Educatie geeft tips!

Om je naast al je schoolwerk wat afleiding te geven, hebben we als Bibliotheek wat leuke tips en challenges voor je op een rijtje gezet. Elke week vind je hier nieuwe ideeën om even wat anders te doen. Maak een eigen game met Scratch, leer coderen met codekinderen.nl en natuurlijk leuke boekentips. Kijk snel verder.

Veel plezier en succes!

Team Educatie

Vakantie leestas

Zit je in groep 3 en heb jij ook zo'n mooie Vakantielezen!-tas? Lees lekker de hele zomer door. Geen tas gehad, maar wil je ook het Zomer Topboek? Haal er snel een bij de bieb. (zolang de voorraad strekt!)

Bibliotheek hele zomer open

De Bibliotheek Schiedam is de hele zomer open. Haal nieuwe boeken en doe mee met leuke activiteiten. Houd de website in de gaten voor nieuwe activiteiten!

De VakantieBieb app

Lees of luister in de zomer een boek via de VakantieBieb App (1 juli t/m 31 augustus 2020). Download de app en beleef de avonturen!

Bibliotheek in Lego

Heb je de Korenbeurs in Lego al gezien? Misschien heb je zelfs mee geholpen aan de bouw. Kom snel een keer langs om De Korenbeurs in Lego te bekijken!

Game maken: Versla de Orks

CodeCombat is een spannende game met heel veel levels. Door te programmeren kun je steeds een level verder komen. Geschikt voor 12 + jaar.

Leestip: Jorrik de Ork

Wil jij weten wat een Ork is en hou je van spannende avonturen? Dan is dit boek van Thijs Goverde echt iets voor jou! Ook als E-boek te leen. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

Ontdek verhalen in kunst

Ieder schilderij vertelt zijn eigen verhaal en iedereen die het schilderij bekijkt ziet zijn eigen verhaal. Kijk mee met Maurits Muis en ontdek welk verhaal jij ziet!

Schrijf je eigen verhaal!

Woesj! Hoe tover je met woorden? En hoe zet je je gedachten op papier? Luister naar de podcasts en leer zelf een verhaal te schrijven. Van 9 tot 12 jaar

Lezen met andermans ogen

Kijk hier naar elf filmpjes. In deze filmpjes vertellen kinderen over een bijzonder boek dat hen met andermans ogen naar de wereld heeft laten kijken. Bijvoorbeeld door de ogen van een klasgenootje.

Game challenges

Op Gamechangers kun jij verschillende challenges doen, waarmee je jouw skills kunt verbeteren. Ben jij een gamer? Doe dan mee aan de Gamechangers FIFA CUP! Vanaf 9 jaar.

Bezoek Naturalis met Freek

Altijd al het museum Naturalis willen bezoeken? Dat kan nu ook vanuit huis. Freek Vonk neemt je mee en laat je een echte T-Rex zien en nog veel meer!

Mars ontdekken

Met de Mars Curiosity Rover kun je over Mars rijden vanachter je computer! - Alle leeftijden. Boekentip: Reisdagboek van Travis Montgomery. (10+)

75 jaar vrijheid

Het is 75 jaar geleden dat de 2e Wereldoorlog in Nederland werd beëidingd. Hier enkele leestips en videodagboek van Anne Frank.

Videodagboek van Anne Frank

Het Klokhuis Masterclass

Elke dag om 15:30 uur live op het hetklokhuis.nl een creatieve opdracht die je kunt doen met spullen die je in huis hebt.

Maak je eigen game

Altijd al je eigen game willen maken? Met Gamestudio van het Klokhuis maak je snel een eigen game. Ook met tutorials. Succes!

Coco kan het! Voorleestip

Coco kan het!, is het Prentenboek van het jaar 2021. De schrijfster, Loes Riphagen leest het boek voor en zij heeft ook een knutselpagina. Luister en kijk!

HipHop met Ronnie Flex

Heb jij een favoriete tekst van Ronnie Flex? Vanaf 12 jaar.

Programmeer: Ko de Kraker

Geef Ko de Kraker de juiste opdrachten en leer vanzelf programmeren. Veel succes! Vanaf 7 jaar.

Paul van Loon leest voor

Paul van Loon leest voor uit zijn spannende boeken. Veel luisterplezier! Vanaf 6 jaar.

Beweeg challenge

Ga jij de uitdaging aan? Een leuke challenge waarbij je met boeken aan de slag gaat. Veel succes!

Programmeren met Scratch

Maak je eigen game met Scratch. Vanaf 8 jaar. Bekijk hieronder een filmpje met uitleg.

Leestip van Jorien

Bekijk en luister hier de boekentip van Jorien: Alaska, geschreven door Anna Woltz (vanaf 10 jaar).

Voetbalchallenge

Kijk hier naar de leukste voetbal challenges. Ook als je thuis binnen zit leuk om te doen. Blijf bewegen en ga de uitdaging aan!

Stopmotion filmpje maken

Maak je eigen stopmotion film! Bekijk hieronde rhet filmpje hoe het moet en lees de handleiding hoe je een stop motion film kunt maken.

Kijk & luistertip

Bekijk hier het verhaal van 'Het eenzame ei' gemaakt en voorgelezen door educatie collega Lonneke. Tekeningen gemaakt door haar dochter.

Thuiskrant

Lees hier de Thuiskrant digitaal. Deze is ook in het Nieuws Stadsblad verschenen, dus misschien heb je deze al gezien. Bekijk de Thuiskrant via de knop hieronder. Veel lees en knutselplezier!

Maak je eigen proefjes!

Wil je ook wel eens een stapel boeken omver blazen? Of een eigen bliksem maken?

Bekijk dan deze en meer proefjes op de site proefjes.nl.

Klik op de knop hieronder om alle proefjes te bekijken. Veel plezier met de proefjes, maar let op, wel je ouders mee laten helpen en uiteraard om je proefje te laten zien.

Schrijvers lezen voor

Wil je ook van deze schrijvers een boek lezen? Dat kan!

Er zijn veel E-boeken te leen en ook bij Thuisbieb staan boeken die je gratis kunt lezen op je tablet of telefoon.

Bekijk alle E-boeken via de knop hieronder.

Challenges

Hieronder vind je er een heleboel. Zelf een challenge delen? Stuur dan een mail naar educatie@debibliotheekschiedam.nl ! Scroll verder voor de tips!

Zelf programmeren

Wil jij ook zelf kunnen programmeren? Dat kan! Bekijk hieronder leuke programmeer programma's en ga de uitdaging aan!
Scroll verder voor de tips!

Boekentips

Lees en bekijk hier leuke boekentips om je niet te vervelen. Samengesteld door Team Educatie van de Bibliotheek Schiedam.
Scroll verder voor de tips!