Expositie Verhalende Fotografie

1 maart 2024 t/m 30 april 2024 | Bibliotheek de korenbeurs

Kosten: Gratis!

Afgelopen drie maanden zijn 11 cursisten onder leiding van drie fotografen/fotografiefanaten bezig geweest met het maken van fotoboekjes. De cursus had de naam Verhalende Fotografie en de bedoeling was een serie foto's samen te stellen met een verhaal met kop en staart. Resultaten van deze cursus en prachtige voorbeelden van verhalende fotoboeken staan centraal in deze tentoonstelling.

Verhalende fotografie

Verhalende fotografie is een genre van fotografie waarbij het doel is om een verhaal te vertellen of een boodschap over te brengen met behulp van beelden. Verhalende fotografie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een verhaal te vertellen over een bepaald onderwerp, zoals het dagelijks leven in een bepaalde stad/gebied of het volgen van een persoon. Het kan ook worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen, zoals angst, verdriet of vreugde.

Verhalende fotografie bestaat binnen verschillende fotografische disciplines zoals documentaire fotografie, fotoreportage, een foto-essay, een tentoonstelling of een fotoboek. De belangrijkste vraag is; hoe maak je een goed fotografisch verhaal? 

Het Fotosofisch Gezelschap

Het Fotosofisch Gezelschap verzorgde in de bibliotheek deze cursus. Het Fotosofisch Gezelschap bestaat uit Sjef van Duin, John Middelkoop en Rob Maan; allen fotografen, geworteld in Schiedam, met ieder hun eigen specialisatie in de fotografie. Sjef van Duin is werkzaam als bibliothecaris in het Fotomuseum van Rotterdam. Hij heeft voor deze tentoonstelling diverse goede voorbeelden van verhalende fotoboeken geselecteerd.

Ook de resultaten van de deelnemers van de cursus, de fotoboekjes zijn te zien.

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van de Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145 te Schiedam