Ketikoti Verbinding en Ontmoeting

Zondag 30 juni 2024, van 14:00 tot 16:30 | Beurszaal in de Korenbeurs

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op zondagmiddag 30 juni, voorafgaand aan Ketikoti organiseert Ludwina van Elshuis in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam een bijzondere bijeenkomst in de Korenbeurs. Het doel is om bewustwording over de trans-Atlantische slavernij naar Suriname en zoeken naar verbinding door met elkaar in gesprek te gaan.

Ketikoti en de rol van jenever

Ketikoti, wat ‘’Ketenen Gebroken’’ betekent, is een jaarlijks terugkerend feestdag in Suriname en Nederland, gevierd op 1 juli. Het markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863. Een dag van herdenking en viering, waarbij vrijheid, gelijkheid en verbondenheid centraal staan. Suriname en Schiedam delen een gemeenschappelijk verleden dat wordt gesymboliseerd door ‘Jenever’. Jenever speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij.

Door naar elkaar te luisteren en verhalen te delen, wil Van Elshuis een brug slaan tussen het verleden, het heden en de toekomst. Van Elshuis: "Hoe werkt het slavernijverleden door in de huidige tijd en maatschappij? Iedereen is welkom om deze (gratis) bijeenkomst bij te wonen. Laten we samenkomen om te leren, te begrijpen en te vieren."

Praktische informatie

  • Datum: Zondag 30 juni van 14:00  – 16:30 uur
  • Locatie: Beurszaal in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
  • Toegang: Gratis. Het is een vrije inloop, laat van tevoren wel even weten of langskomt via onderstaande knop:

Ik kom langs!

Lees ook onze themapagina over Ketikoti met leestips en achtergrondinformatie.