Leeskring Nederlandse Klassiekers

20 april 2024, van 10:30 tot 12:30 | de Korenbeurs

Kosten: Gratis; een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee wordt op prijs gesteld

Omslag Quissame van F.Springer

Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 20 april een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. In de maand april bespreekt Overheul het boek Mystiek Lichaam van Frans Kellendonk. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

‘Mystiek lichaam’ beschrijft een jaar uit het leven van het gebroken gezin Gijselhart, dat model staat voor de Nederlandse samenleving aan het eind van de twintigste eeuw. Vader Gijselhart, een bejaarde weduwnaar, is belust op geld en macht over zijn naaste omgeving. Dochter Magda, alias Prul, kiest voor het bewust ongehuwde moederschap, maar zal zich ten slotte alsnog verenigen met de joodse vader van haar kind. Zoon Leendert, die in New York in kunst handelde, keert als aidspatiënt terug in de schoot van de familie, maar is daar niet echt meer welkom. Geen van de personages ontkomt aan de spot en het sarcasme van de schrijver.

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, in de regel elke derde zaterdagochtend van de maand in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 20 april van 10.30 tot 12.30 uur; inloop vanaf 10:00 uur
  • Locatie: de Korenbeurs, Lange Haven 145 
  • Entree: gratis (vrijwillige bijdrage voor koffie of thee wordt op prijs gesteld)

Tijdens de Leeskring op zaterdag 20 april worden er filmopnames gemaakt voor de website, social media en You Tube. Stel je dat niet op prijs, zoek dan een strategisch plekje buiten beeld op, in overleg met de filmploeg.