NAH-Café Schiedam

Vrijdag 25 oktober 2024, van 10:30 tot 12:00 | De Nieuwe Harg

Kosten: Gratis!

Speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) is in 2023 het NAH-café in de vestiging De Nieuwe Harg van de Bibliotheek Schiedam gestart. Het NAH-café is open tussen 10:30 uur en 12:00 uur. Onder het genot van een kop koffie en/of thee kunnen lotgenoten praten over hun ervaringen en wat hun zoal bezighoudt. Je bent welkom met je partner, mantelzorgers en/of naasten. Afhankelijk van wat ons te bezighoudt, kunnen thema's worden behandeld. Eventueel nodigen we een deskundige spreker uit.

Wat is NAH?

Niet aangeboren hersenletsel is letsel dat ontstaat na de geboorte. Dit letsel kan diverse oorzaken hebben, zoals een ongeluk in het verkeer of een zogenaamd CVA (Cerebro Vasculair Accident). Dit wordt in de volksmond ook wel een beroerte genoemd. Ook bepaalde virussen, zoals het virus dat de koortslip veroorzaakt, kan hersenschade veroorzaken.

Thuis worden de gevolgen van hersenletsel pas duidelijk. Letsel heeft vaak een grote impact op de persoon zelf, maar ook op zijn omgeving. Overprikkeling en hieruit voortkomende (chronische) vermoeidheid zijn vaak gehoorde klachten. Ook partners her- en erkennen elkaar soms niet meer. Hierdoor voelt de getroffenen zich alleen staan, maar ook de ander voelt dit. Men gaat op zoek naar antwoorden en erkenning van de onzichtbare gevolgen. Praten kan helpen. Door te praten en met elkaar van gedachten te wisselen hierover, kom je dichter bij elkaar. De initiatiefnemers voor dit NAH-café zijn Pia Nijssen, Laura Kroes en Herman Moor. Zij zijn ervaringsdeskundigen en worden in de gelegenheid gesteld door de Bibliotheek Schiedam, in samenwerking met Hersenletsel.nl, om iedere laatste vrijdag van de maand het NAH-café te houden.

Praktische informatie

Parkeren naast de deur is gratis. Tevens zijn er parkeervakken voor mensen met een lichamelijke beperking. De ruimte is gelijkvloers, dus toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De organisatoren en vrijwilligers, ervaringsdeskundige, kijken ernaar uit lotgenoten met NAH te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Ze nodigen ze daarom uit gezellig langs te komen bij de Nieuwe Harg, Hargplein 116 te Schiedam.