Boekentip van de maand juni 2022

Wil jij ook een boekentip delen, mail dan jouw tip met bijbehorende recensie of verhaal naar webcare@debibliotheekschiedam.nl.

Paul Biegel De kleine kapitein

De kleine kapitein gaat met Marinka, dikke Druif en bange Toontje in zijn schip De Nooitlek op reis. Ze varen naar het eiland van Groot en Groei, het land van Waan en Wijs en naar de heer van Schrik en Vreze. Onderweg trotseren ze vele gevaren. Met sfeervolle...

Bekijk dit boek


Ga op reis met de Kleine Kapitein van Paul Biegel

Nederland kent veel grote kinderboekenschrijvers, met als absolute koningin uiteraard Annie M.G. Schmidt. De koning is wat mij betreft Paul Biegel, die kinderboeken schreef vol sprookjesachtige vertellingen, magische avonturen en fantasieverhalen. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en twee maal de Woutertje Pieterse prijs. Paul Biegel is de auteur van meer dan 60 boeken.

Mijn favoriet in zijn oeuvre is De (grote) kleine kapitein. Wie kent het boek niet? Sinds deze klassieker in 1972 voor het eerst werd uitgegeven hebben duizenden kinderen kunnen genieten van de avonturen van deze zeeheld. De kleine kapitein bouwt helemaal zelf een boot van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Hij doopt zijn schip de Nooitlek en begint samen met de drie verstekelingen Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje aan een lange, gevaarlijke reis, waarbij ze het ene avontuur na het andere beleven. Ze varen naar het eiland van Groot en Groei, ze belanden in de Spookstad en trotseren de grootste gevaren: een verschrikkelijke draaikolk, woestijnen met rovers en vuurspuwende bergen…

Dit is een heerlijk avontuurlijk en fantasievol verhaal met veel humor. Het is makkelijk te lezen en daardoor ook heel geschikt voor kinderen (vanaf 6 jaar) die niet zulke ervaren lezers zijn. Bijzonder aan het verhaal is dat kinderen écht de hoofdpersonen zijn in dit avontuur. Ze gaan immers zonder volwassenen op reis en dat maakt het verhaal voor kinderen zo geweldig.

De illustraties van Carl Hollander prikkelen de fantasie en zuigen je mee het verhaal in. Een ruig verhaal over een onverwoestbare kleine held in een taal die klotst en kabbelt als de zee. Ritmisch, swingend, vrolijk. In een recensie in Het Parool stond eens: “Wie De Kleine Kapitein van Paul Biegel niét koopt, doet zijn kinderen tekort”. En daar ben ik het helemaal mee eens. Lezen dit boek! Beter nog: voorlezen dit boek!

Suzanne
Communicatie & PR bij de Bibliotheek Schiedam

Eerdere tips van de maand

Willy Vlautin Laat me niet vallen

roman

Een Amerikaanse jongen met Indiaans bloed droomt ervan om bokskampioen te worden en wordt geconfronteerd met de hardheid van de bokswereld, maar hij gaat tot het uiterste om zijn droom te realiseren.

Bekijk dit boek

Lisa Weeda Aleksandra

roman

Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

Bekijk dit boek