Leesbevordering en leesplezier

Alle activiteiten die hieronder genoemd worden (met uitzondering van BoekToer en Meet & Greet met een kinderboekenschrijver) kunnen scholen gratis afnemen binnen het concept van de Bibliotheek op school. Wil je een activiteit aanvragen, neem dan contact op met de dBos-specialist of stuur een mail naar team Educatie.

Vertelplaten lenen voor het vertelkastje

Voor groep 1 - 3

Maak van het voorlezen een feestje! Dat kan met het Japanse vertelkastje, ook wel Kamishibai genoemd. We hebben van zo'n 30 prentenboeken vertelplaten die je kunt gebruiken in de Kamishibai. De vertelplaten zijn te leen bij de Bibliotheek!

De ongelooflijk bijzondere boekeneter

Voor groep 3 - 4

De leerlingen zullen dit bijzondere prentenboek van Oliver Jeffers in 3 lessen compleet verorberen. Er is aandacht voor de opbouw van het verhaal en de vormgeving van het boek. Ouders kunnen meegenieten met het huiswerkboekje.

Vergeet Mij Nietje van Milja Praagman

Voor groep 3 - 4

Een warm verhaal over twee vrienden die elkaar even niet zien. In 4 lessen gaan de leerlingen aan de slag met het thema vriendschap. Er is aandacht voor verhaallijnbegrip, letterlijk en figuurlijk taalgebruik en beeldende vorming.

Ik maak een prentenboek

Voor groep 3 - 5

In 5 lessen leren de leerlingen stapsgewijs een eigen prentenboek maken. Ze worden daarbij geholpen door Dries de Draak, de hoofdpersoon uit het prentenboek ‘Eindelijk slapen!’ van Martine van Nieuwenhuyzen. De leerlingen bedenken zelf een verhaal en leren o.a. over de relatie tussen tekst en beeld.

Speuren in de Bibliotheek

Voor groep 3 - 4

De leerlingen kruipen in de huid van Agent of Boef. Ze stelen boeken uit de schoolbibliotheek, maar zetten ze ook weer terug op hun plek. Spelenderwijs leren ze de Bibliotheek en de plaatsing van de verschillende boeken kennen. Na de speurtocht wordt er voorgelezen. Het programma duurt ongeveer een uur.

Sheherazade

Voor groep 3 - 4

In het ladekastje van Sheherazade zitten 6 attributen die verschillende soorten boeken symboliseren: prentenboeken, sprookjes, gedichten, informatieboeken, leesboeken en strips. Het programma omvat 6 lessen van elk 45 minuten, desgewenst kan een deel door de leerkracht zelf uitgevoerd worden.

Anansi in de Bibliotheek

Voor groep 4

Tijdens dit bezoek aan de Bibliotheek in de Korenbeurs of in de Klinker luisteren de leerlingen naar het verhaal over Anansi. Vervolgens gaan ze zelf op zoek naar Anansi. Ze verzamelen sporen van de spin en ontdekken zijn schuilplaats. Tijdens hun speurtocht maken ze kennis met de verschillende aspecten van de Bibliotheek en met verschillende soorten boeken.

Schatkamer van Roald Dahl

Voor groep 4 - 6

Met dit programma maken leerlingen kennis met het werk van de schrijver Roald Dahl. Ze kruipen in de huid van Dahl-personages en spelen situaties na uit de verhalen. Ze maken de Grote Roald Dahl-kennispuzzel en bedenken een nieuw avontuur voor een Roald Dahl-personage. Het programma bevat ook een onderdeel voor ouders.

Een boek voor jou!

Voor groep 5

De leerlingen leren tijdens deze les over de alfabetische plaatsing van boeken en de betekenis van genre-etiketten. Ook leren ze op basis van de kaft te beoordelen waar een boek over gaat. Met de 5 vinger regel kunnen ze inschatten of een boek niet te moeilijk voor ze is. Tot slot reflecteren de leerlingen op hun eigen leesvoorkeuren.

Gids in boekenland

Voor groep 5 - 6

De leerlingen gaan met elkaar in gesprek over boeken en worden elkaars gids bij het maken van keuzes. Een landkaart, wegwijsborden en een vraag- en antwoordspel helpen de leerlingen hierbij. Ook maken ze kennis met verschillende genres en hoe ze deze kunnen herkennen. 

Het is 1 tegen allen!

Voor groep 6 - 8

Dit programma is uitermate geschikt om de groep een boost te geven op het gebied van leesplezier! Welke groep durft de uitdaging met de Bibliotheek aan te gaan? Gezamenlijk wordt de inzet bepaald. De handleiding staat boordevol lessuggesties. De opdrachten staan op een poster die in de klas komt te hangen. 

Leesplezier voor jong & oud

Voor groep 7 - 8

Bovenbouwleerlingen lezen voor aan leerlingen in de onderbouw. De oudere leerlingen hebben een voorbeeldfunctie en motiveren de jongere leerlingen om te genieten van een mooi verhaal. Tegelijkertijd ervaren de oudere leerlingen voorleesplezier, zelfs als ze lezen misschien helemaal niet zo leuk vinden.