Leesbevordering en leesplezier

Alle activiteiten die hieronder genoemd worden (met uitzondering van BoekToer en Meet & Greet met een kinderboekenschrijver) kunnen scholen gratis afnemen binnen het concept van de Bibliotheek op school. Wil je een activiteit aanvragen, neem dan contact op met de dBos-specialist of stuur een mail naar team Educatie.

Vertelplaten lenen voor het vertelkastje

Voor groep 1 - 3

Maak van het voorlezen een feestje! Dat kan met het Japanse vertelkastje, ook wel Kamishibai genoemd. We hebben van zo'n 30 prentenboeken vertelplaten die je kunt gebruiken in de Kamishibai. De vertelplaten zijn te leen bij de Bibliotheek!

Vergeet Mij Nietje van Milja Praagman

Voor groep 3 - 4

Een warm verhaal over twee vrienden die elkaar even niet zien. In 4 lessen gaan de leerlingen aan de slag met het thema vriendschap. Er is aandacht voor verhaallijnbegrip, letterlijk en figuurlijk taalgebruik en beeldende vorming.

Ik maak een prentenboek

Voor groep 3 - 5

In 5 lessen leren de leerlingen stapsgewijs een eigen prentenboek maken. Ze worden daarbij geholpen door Dries de Draak, de hoofdpersoon uit het prentenboek ‘Eindelijk slapen!’ van Martine van Nieuwenhuyzen.

Sheherazade

Voor groep 3 - 4

In het ladekastje van Sheherazade zitten 6 attributen die verschillende soorten boeken symboliseren: prentenboeken, sprookjes, gedichten, informatieboeken, leesboeken en strips. Het programma omvat 6 lessen van elk 45 minuten, desgewenst kan een deel door de leerkracht zelf uitgevoerd worden.

Waar is mijn noedelsoep?

Voor groep 4

Na het voorlezen van dit prentenboek, gaat de klas aan de slag met het ‘uitbreiden’ van dit boek. Als activiteit maakt de klas een eigen boek! Of beter gezegd: we breiden het boek ‘Waar is mijn noedelsoep?’ uit.
De kinderen leren hoe een verhaal in elkaar zit en gaan creatief schrijven.

Zoektocht in de bieb

Voor groep 5

De leerlingen leren tijdens deze les waar ze de verschillende soorten boeken kunnen vinden. Met gerichte opdrachetn gaan ze in groepjes aan de slag om de zoekopdrachten op te lossen. Met de Tablet voeren ze de opdrachten uit. Tot slot reflecteren de leerlingen op hun eigen leesvoorkeuren.

Schatkamer van Roald Dahl

Voor groep 5 - 6

Met dit programma maken leerlingen kennis met het werk van de schrijver Roald Dahl. Ze kruipen in de huid van Dahl-personages en spelen situaties na uit de verhalen. Ze maken de Grote Roald Dahl-kennispuzzel en bedenken een nieuw avontuur voor een Roald Dahl-personage. Het programma bevat ook een onderdeel voor ouders.

Het is 1 tegen Allen!

Voor groep 6 - 8

Dit programma is uitermate geschikt om de groep een boost te geven op het gebied van leesplezier! Welke groep durft de uitdaging met de Bibliotheek aan te gaan? Gezamenlijk wordt de inzet bepaald. De handleiding staat boordevol lessuggesties. De opdrachten staan op een poster die in de klas komt te hangen. 

Tijdjagers

Voor groep 7 - 8

Het project Tijdjagers start met de introductie van een tijdcapsule, afkomstig van de Schrijvers van de Ronde Tafel. Dat gebeurt in twee fases: eerst moet er genoeg kennis zijn van de tijdvakken (dat betekent: een paar weken lezen), vervolgens spelen de leerlingen een spel waarmee de boodschap kan worden ontcijferd.