Taal-cursist Viktoriia aan het woord

“Ik heb een droom, dus kom maar op!”

 

Zo’n 5 jaar geleden verhuisden Viktoriia Melnykovych en haar man van Oekraïne naar Nederland omdat haar man er een baan had gevonden. Ze wist dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland was, dat het een koninkrijk was waar Willem-Alexander de koning is en verder was het één groot avontuur. Na 2 jaar in Rotterdam-Charlois maakte ze de oversteek naar Schiedam waar ze zich direct thuis voelde. Ze maakte snel vrienden, die haar ook attent maakten op het taalaanbod bij de bibliotheek.

“In eerste instantie stond mijn hoofd er niet naar, want ik was net moeder geworden”, vertelt Viktoriia. “Mijn zoontje is 2 jaar geleden geboren en alles was nieuw voor mij. Maar in oktober 2019 kreeg ik een briefje van Herma.” Coördinator van het DigiTaalhuis Herma Kramer had voor Viktoriia een match gevonden met een taalcoach: Peter van Kluijven, docent Engels aan de Hogeschool Rotterdam. Viktoriia: “Op 7 november 2019, ik weet het nog goed, had ik mijn eerste afspraak met Peter. Dat weet ik nog precies, ik ben goed met cijfers en het is de verjaardag van mijn vader. Peter is een aardige, slimme, leuke man. Een keer in de week kreeg ik taalles van hem en we praatten over van alles. Ik zal het eerlijk zeggen, vaak was het meer dan 1 uur per week. Hij stond altijd open voor mijn vragen, maakte tijd voor mij vrij en beantwoorde altijd mijn WhatsApp’jes. Op een gegeven moment hoorde hij dat ik een wiskundige universitaire opleiding had afgerond in Oekraïne. Op dat moment had ik een baantje als kassamedewerker, omdat mijn taal niet best was. ‘Viktoriia’, zei hij, ‘daar moet je iets mee gaan doen! Dat is zonde van jouw talent!’ “

Wiskunde-docent

Met hulp van Peter is ze deze zomer gaan solliciteren. “En het is gelukt! In augustus 2020 ben ik gestart met het lesgeven in wiskunde op het Stedelijk Dalton Lyceum Vakcollege in Dordrecht. Ik ben ontzettend blij met de kans die ik van deze school heb gekregen. Als je eenmaal les gaat geven, leer je de taal vanzelf sneller, zeiden ze. Natuurlijk maak ik veel grammatica-fouten. De ene dag gaat het heel goed , de andere dag minder goed. Tegen de kinderen in de klas heb ik heel duidelijk gezegd: ‘Als je mij niet goed verstaat, zeg het dan, dan leg ik het nog een keer uit. ’ Ik ben heel blij met de leerlingen, want dat was mijn passie. Hier in Nederland op een school te werken.”

Ambitie

Wanneer je Viktoriia vraagt naar haar ambitie, is ze heel stellig: “Ik wil goed Nederlands praten, zonder te veel foutjes. Dat is mijn doel nummer 1, want ik wil mijn kind straks goed kunnen begrijpen. Hij moet alles bij mij kwijt kunnen, ik wil zijn beste vriend zijn! Dat vind ik echt belangrijk. Maar ik leer hem ook Oekraïens want hij moet wel met zijn opa en oma kunnen praten.”

Viktoriia is erg blij met de bibliotheek. “Ik kom elke woensdag samen met zoontje spelen en boeken uitzoeken. Elke week zijn er nieuwe boeken. In het DigiTaalhuis staan veel boeken voor mijn leerniveau en daar snuffel ik ook altijd doorheen, want ik ben nu bezig met mijn staatsexamen NT2. Ik heb namelijk ook nog een andere droom: lesgeven op de hogeschool of universiteit. Dus, kom maar op; ik ga ervoor!”

Een ingekorte versie van dit interview is verschenen op
woensdag 13 januari in het Nieuwe Stadsblad.