Mediawijsheid

Je hebt het #zelfindehand

Kinderen en jongeren komen in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorg je voor balans? Mediaopvoeding is belangrijk. Kijk hieronder naar leuke tips en apps om te leren omgaan met analoge én digitale media.

Tips voor kinderen leesproblemen

Webinar Samen sociaal online terugkijken

Hoe herken je nepnieuws?

Op de website www.isdatechtzo.nl kun je meer te weten komen over nepnieuws. Waarom wordt het gemaakt? En wat kun jij zelf doen om nepnieuws te herkennen? En hoe zit dat met de verkieizingen? Klik voor meer info op de onderstaande knop.

Website www.isdatechtzo.nl

Tips voor jeugd

Hier vind je leuke apps die kinderen kunnen spelen en waar ze ook nog wat leren. Klik op de buttons voor meer informatie.

Tips voor jongeren

Zit je puber veel online? Willen ze niks missen en wil je toch dat ze minder op hun telefoon zitten? Klik op de buttons hieronder om de tips te bekijken.

Tips voor ouders

Als ouder wil dat je kind verstandig is op zijn/haar telefoon. Hoeveel tijd mogen ze erop? Hieronder staan wat links naar nuttige websites met tips om met je kind in gesprek te gaan en zelf controle te houden over je online gebruik.

Boeken over Mediawijsheid

 • Hackers met hoedjes

  Ines Duits

  Niet alleen pc's en mobieltjes zijn computers, ook horloges en tandenborstels! Lees hoe slim computers zijn, over computertaal, programmeren, big data, hackers en het internet. Met kleine kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hackers met hoedjes

 • Social media bijbel

  Jan Dijkgraaf, Phaedra Werkhoven

  Hoe werken de verschillende social media? Hoe zetten we social media positief in en wat zijn de gevaren? Informatie en adviezen voor ouders en docenten van jongeren van ca. 12 t/m 18 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Social media bijbel

 • MediaWijs!?

  Nico De Braeckeleer

  Hoe surf je op het internet, wat is sms- en chattaal, wat is cyberpesten? Uitleg, adviezen, tips en trucs over gsm, internet en andere nieuwe media. Met grappige, stripachtige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van MediaWijs!?

 • Zoekwoord: rivierhaai

  Marc ter Horst

  Joep heeft hard gewerkt aan zijn spreekbeurt over haaien. Maar dan verbiedt de juf ineens spreekbeurten over dieren! Wat nu? Kan hij een ander onderwerp verzinnen waar toch een haai in voorkomt, of bestaat dat niet? AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zoekwoord: rivierhaai

 • WWW.wat?

  Jan von Holleben

  Wie is de baas van internet? Wat kan ik doen tegen cyberpesten? Zeventig vragen over internet worden beantwoord, zoals wat je eraan hebt, waar je voor op moet passen en hoe je je er gedraagt. Met grappige kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van WWW.wat?

 • Geh@ckt

  Remco Pijpers

  Nadat zijn computer op school is gehackt, let Dimitri (12) online beter op. Toch heeft iemand met zijn profielfoto een nepaccount aangemaakt en verspreidt daarmee haatvolle berichten. Kunnen Dimitri en zijn vrienden de dader opsporen? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. AVI-E6. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Geh@ckt

 • Van emoji's tot sexting

  Hoe lang mag mijn kind dagelijks naar een scherm kijken en wanneer mag mijn kind op sociale media? Allerlei vragen over mediagebruik, sexting, cyberpesten en digitale veiligheid worden beantwoord. Met enkele kleurenillustraties. Voor opvoeders van kinderen van ca. 0 t/m 18 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Van emoji's tot sexting

 • What the hack!

  Maria Genova

  Wat doe je als je mobiel of laptop gehackt is en alles wordt gewist? André is heel verbaasd als hem dit overkomt. Hij gaat de strijd aan met de cybercriminelen. Verhaal met veel informatie over veilig internetten, kleurenillustraties en gratis game op website. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van What the hack!