Meld je aan!

Wilt u net als Cees, Jan en Wil een steentje bijdragen?

Onze enthousiaste vrijwlligers delen graag hun verhaal en vertellen waarom het vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam hun leven heeft verrijkt. Ook iets voor jou?

Cees is taalcoach en draait mee bij 't Digitaal Spreekuur

Cees Groeneveld maakte gebruik van een interessante vertrekregeling bij een bank, nadat hij op vakantie in Suriname geveld werd door een mysterieus virus met hersenvliesontsteking tot gevolg. Voorheen werkte hij wel 12 uur tot 14 uur op een dag. Nu is hij taalcoach en begeleidt hij sinds een half jaar de Indonesische microbiologe Olvy!

Lees het interview met Cees

Jan is vrijwilliger Digitaal Spreekuur en docent

Jan Meesters is een bekend gezicht in Schiedam. Als lid van de gemeenteraad van Schiedam ontgaat deze kwieke vrijwilliger bij het Digitaal Spreekuur en docent van diverse cursussen weinig. Jan reageerde 4 jaar geleden op een advertentie met een oproep voor vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam. 

Lees het interview met Jan

Wil begeleidt voor de bibliotheek een Meeleesclub

Wil Twigt is een kordate Rotterdamse die een groot deel van haar tijd vult met vrijwilligerswerk. Nadat ze voor de liefde naar Schiedam is gekomen, is ze nooit meer weggegaan uit de Gorzen. Een keer in de week begeleidt ze voor de bibliotheek een Meeleesclub. ‘’De mensen noemen het altijd ‘lesgeven’, maar eigenlijk is lezen de basis”, vertelt Wil.

Lees het interview met Wil

Na hulp van taalcoach is Viktoriia nu wiskundedocent op middelbare school

Zo’n 5 jaar geleden verhuisden Viktoriia Melnykovych en haar man van Oekraïne naar Nederland. Ze wist dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland was, dat het een koninkrijk was waar Willem-Alexander de koning is en verder was het één groot avontuur. Na 2 jaar in Rotterdam-Charlois maakte ze de oversteek naar Schiedam waar ze zich direct thuis voelde. Ze maakte snel vrienden, die haar ook attent maakten op het taalaanbod bij de bibliotheek. “In eerste instantie stond mijn hoofd er niet naar, want ik was net moeder geworden”, vertelt Viktoriia. Maar coördinator van het DigiTaalhuis Herma Kramer koppelde haar na enige tijd aan taalcoach Peter.

Lees haar hele verhaal

Kies hieronder een vrijwilligersprofiel dat bij u past!

Jouw tijd, inzet en enthousiasme kunnen een groot verschil maken voor mede-Schiedammers, zoals Viktoriia.

Taalvrijwilliger bij DigiTaalhuis

Vrijwilliger bij Digitaal Spreekuur

Vrijwilliger Loket DigiTaalhuis

Documentaire over de vrijwilligers van de Bibliotheek Schiedam

Om iedereen te laten zien wat de vrijwilligers allemaal voor ons doen hebben we, in samenwerking met Haaf Visual, in februari 2020 een korte documentaire gemaakt. Hopelijk werkt het inspirerend, want de Bibliotheek Schiedam is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich voor ons willen inzetten!

Bekijk de film!