Meld je aan!

Wilt u net als Cees, Jan en Wil een steentje bijdragen?

Veel Schiedammers hebben moeite met lezen en schrijven. Daardoor lopen ze dagelijks tegen praktische problemen aan. Het begrijpen van een officiële brief of het invullen van een digitaal formulier kan stress opleveren. Taal opent deuren, taal maakt zelfverzekerd en taal creëert mogelijkheden. En wat voor taal geldt, geldt ook voor digitale vaardigheden. Juist nu blijkt dat met name ouderen die gedwongen thuis zitten, digitale vaardigheden missen, die nodig zijn om contacten te onderhouden. 

Cees, Jan en Wil zijn enhtousiaste vrijwlligers die graag hun verhaal delen en vertellen waarom het vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam hun leven heeft verrijkt.

Verderop kunt een vrijwilligersprofiel kiezen dat bij u past!

Cees is taalcoach en draait mee bij 't Digitaal Spreekuur

Cees Groeneveld maakte gebruik van een interessante vertrekregeling bij een bank, nadat hij op vakantie in Suriname geveld werd door een mysterieus virus met hersenvliesontsteking tot gevolg. Voorheen werkte hij wel 12 uur tot 14 uur op een dag. Nu is hij taalcoach en begeleidt hij sinds een half jaar de Indonesische microbiologe Olvy!

Jan is vrijwilliger Digitaal Spreekuur en docent

Jan Meesters is een bekend gezicht in Schiedam. Als lid van de gemeenteraad van Schiedam ontgaat deze kwieke vrijwilliger bij het Digitaal Spreekuur en docent van diverse cursussen weinig. Jan reageerde 4 jaar geleden op een advertentie met een oproep voor vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam. 

Wil begeleidt voor de bibliotheek een Meeleesclub

Wil Twigt is een kordate Rotterdamse die een groot deel van haar tijd vult met vrijwilligerswerk. Nadat ze voor de liefde naar Schiedam is gekomen, is ze nooit meer weggegaan uit de Gorzen. Een keer in de week begeleidt ze voor de bibliotheek een Meeleesclub. ‘’De mensen noemen het altijd ‘lesgeven’, maar eigenlijk is lezen de basis”, vertelt Wil.

Na hulp van taalcoach is Viktoriia nu wiskundedocent op middelbare school

Zo’n 5 jaar geleden verhuisden Viktoriia Melnykovych en haar man van Oekraïne naar Nederland. Ze wist dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland was, dat het een koninkrijk was waar Willem-Alexander de koning is en verder was het één groot avontuur. Na 2 jaar in Rotterdam-Charlois maakte ze de oversteek naar Schiedam waar ze zich direct thuis voelde. Ze maakte snel vrienden, die haar ook attent maakten op het taalaanbod bij de bibliotheek. “In eerste instantie stond mijn hoofd er niet naar, want ik was net moeder geworden”, vertelt Viktoriia. Maar coördinator van het DigiTaalhuis Herma Kramer koppelde haar na enige tijd aan taalcoach Peter.

Lees haar hele verhaal

Kies hieronder een vrijwilligersprofiel dat bij u past!

De vraag naar ondersteuning op het gebied van taal en digitale vaardigheden wordt steeds groter. Deze activiteiten en dienstverlening kan de Bibliotheek Schiedam niet organiseren zonder de inzet  van vrijwilligers. Daarom zijn we op zoek naar uitbreiding van ons vrijwilligersbestand. Uw tijd, inzet en enthousiasme kunnen een groot verschil maken voor mede-Schiedammers, zoals Viktoriia.

Taalvrijwilliger bij DigiTaalhuis

Vrijwilliger bij Digitaal Spreekuur

Vrijwilliger Loket DigiTaalhuis

Documentaire over de vrijwilligers van de Bibliotheek Schiedam

Om iedereen te laten zien wat de vrijwilligers allemaal voor ons doen hebben we, in samenwerking met Haaf Visual, in februari 2020 een korte documentaire gemaakt. Hopelijk werkt het inspirerend, want de Bibliotheek Schiedam is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich voor ons willen inzetten!

Bekijk de film!