Nieuws

Wil je weten of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je aan via dit formulier of via de instellingen in "Mijn Menu".

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 21 - 30 (van 72)

 • Expositie over botanisch topstuk Flora Batava Bekijk details

  8 mei 2023

  De Flora Batava is een immens groot boek dat verscheen tussen 1800 en 1934 in 28 delen. Het bevat maar liefst 2.240 met de hand gekleurde platen en 5.000 pagina’s tekst over ontzettend veel soorten wilde planten, paddenstoelen, mossen en wieren. Een botanisch topstuk van de Koninklijke Bibliotheek, waaraan een tentoonstelling is gewijd in Huis van het boek tot en met 4 september.

 • Bibliotheek in de Kansenfabriek tijdelijk gesloten Bekijk details

  29 maart 2023

  Onze bibliotheeklocatie in de Kansenfabriek is helaas tijdelijk gesloten.

 • Boekenlijst van The Lasses Bekijk details

  20 maart 2023

  Sophie Janna en Margot Merah, beter bekend als The Lasses, verzorgden onlangs een prachtig muzikaal optreden met eeuwenoude Ierse en Schotse folkballades. De dames vonden de inspiratie voor hun songs vooral in boeken. Daarom publiceren we hier een lijst met de favoriete boeken van The Lasses.

 • Resultaten onderzoek onder vrijwilligers positief! Bekijk details

  21 februari 2023

  Ongeveer de helft van onze 147 vrijwilligers heeft vorig jaar meegedaan aan het vrijwilligersonderzoek 2022. Hieruit komt naar voren dat de vrijwilligers zich verbonden voelen met de bibliotheek en veel waardering ervaren voor hun inzet. De bibliotheek is trots als een pauw: de vrijwilligers geven de organisatie een rapportcijfer 7,9. Mooie score!

 • Verkiezingskrant in gewone taal Bekijk details

  20 februari 2023

  Op woensdag 15 maart 2023 zijn er Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen. Speciaal voor mensen waarvoor lezen en schrijven moeilijk is, heeft Stichting Lezen en Schrijven een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de provincie en waterschappen doen

 • Tijdschriften naar Online Bibliotheek app Bekijk details

  17 februari 2023

  Per maart 2023 verhuist het aanbod digitale tijdschriften van de Tijdschriftenbieb app naar de app van de Online Bibliotheek.

 • 51 miljoen boeken en fysieke luisterboeken uitgeleend in 2022 Bekijk details

  26 januari 2023

  Stichting CPNB meldt dat er in 2022 iets meer boeken zijn verkocht dan in het jaar daarvoor. Vorig jaar zijn er 43,2 miljoen boeken zijn verkocht met een waarde van zo'n 664 miljoen euro. De gezamenlijke openbare bibliotheken hebben vorig jaar ongeveer 51 miljoen papieren boeken en fysieke luisterboeken uitgeleend. Dat is een stijging van 34 procent, na twee magere jaren door de beperkende coronamaatregelen.

 • Schrijf je in voor een nieuwe Wijkcultuurklas! Bekijk details

  26 januari 2023

  Na de voorjaarsvakantie start er weer een nieuwe serie Wijkcultuurklassen voor alle Schiedamse kinderen in de basisschoolleeftijd! De Bibliotheek Schiedam heeft samen met de Wijkschoolvereniging een uitgebreid aanbod van lessen die de kinderen na schooltijd kunnen volgen. Zo kunnen ze kennismaken met verschillende vormen van kunst en cultuur zoals robotica, theater en beeldende vormgeving. Alle lessen zijn gratis te volgen!

 • Veel mediabelangstelling voor taal en geletterdheid Bekijk details

  17 januari 2023

  De media hebben de afgelopen weken volop aandacht besteed aan de ontwikkeling van het programma Chat GPT. In de talkshow Op1 laat Alexander Klöpping zien hoe het softwareprogramma binnen een paar seconden een opiniestuk voor je schrijft. Het enthousiasme aan tafel is groot. BNNVARA kopt op haar website: 'Australische universiteiten zetten 'pen en papier' in tegen nachtmerrie van Chat GPT'. Het programma Chat GPT is software die gebruik maakt van Kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI.

 • Thema Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis Bekijk details

  16 januari 2023

  'Bij mij thuis' wordt het thema van de Kinderboekenweek 2023! Sanne Rooseboom, onder meer schrijver van de serie Het Ministerie van Oplossingen, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk.

Paginanavigatie