Nieuws

Wil je weten of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je aan via dit formulier of via de instellingen in "Mijn Menu".

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 41 - 50 (van 55)

 • Bewonder het beeld ‘Moeder en kind’ van Piet van Stuivenberg in de Korenbeurs Bekijk details

  19 september 2023

  Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg (1901-1988) is de maker van het beeld ‘Moeder en kind’. Het beeld stond oorspronkelijk buiten op de Grote Markt, maar bleek te kwetsbaar en raakte beschadigd. Op initiatief van enkele Schiedammers is het beeld nu binnen op een voor iedereen openbaar toegankelijke plaats te bewonderen: de bibliotheek in de Korenbeurs. Het Stedelijk Museum Schiedam - eigenaar van het beeld - heeft het in bruikleen gegeven aan de Bibliotheek Schiedam.

 • Heb jij de gratis ‘Lees simpel’ app al geprobeerd? Bekijk details

  15 augustus 2023

  Ze vallen nog dagelijks op de deurmat: brieven geschreven in ingewikkelde taal met moeilijke zinsconstructies. Deze worden verstuurd door gemeentes, de rijksoverheid, verzekeraars en misschien ook wel de bibliotheek. Je leest ‘m, je leest ‘m nog een keer… Tsja, wat moet je er mee? De gratis app ‘Lees Simpel’ is sinds kort te downloaden en biedt een oplossing voor dit probleem. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kan deze app een gefotografeerde brief versimpelen en deze bondig samenvatten. De...

 • Miljoenen snappen digitale overheid onvoldoende, meeste hoofdpijn over DigiD Bekijk details

  12 juli 2023

  De Nederlandse bibliotheken richten in hoog tempo loketten in voor de miljoenen Nederlanders met een tekort aan digitale vaardigheden. Volgens de laatste stand zijn er nu 682 van dit soort 'Informatiepunten Digitale Overheid' (IDO's) overal in het land en dat aantal groeit.

 • Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Korenbeurs Bekijk details

  26 juni 2023

  Wie informatie en hulp zoekt bij het omgaan met de (digitale) overheid, kan terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Korenbeurs. Sinds kort hebben we daar een speciale plek voor ingericht in de Korenbeurs. Bibliotheekmedewerker Victoria Heinsohn Bulnes overhandigde symbolisch de sleutels aan wethouder Petra Zwang, om de ingebruikname een officieel tintje te geven.

 • DigiTaalhuis gecertificeerd! Bekijk details

  23 juni 2023

  Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam is gecertificeerd door de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Wethouder Petra Zwang heeft onlangs de bijbehorende plaquette onthuld in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145.

 • Expositie over botanisch topstuk Flora Batava Bekijk details

  8 mei 2023

  De Flora Batava is een immens groot boek dat verscheen tussen 1800 en 1934 in 28 delen. Het bevat maar liefst 2.240 met de hand gekleurde platen en 5.000 pagina’s tekst over ontzettend veel soorten wilde planten, paddenstoelen, mossen en wieren. Een botanisch topstuk van de Koninklijke Bibliotheek, waaraan een tentoonstelling is gewijd in Huis van het boek tot en met 4 september.

 • Tijdschriften naar Online Bibliotheek app Bekijk details

  17 februari 2023

  Per maart 2023 verhuist het aanbod digitale tijdschriften van de Tijdschriftenbieb app naar de app van de Online Bibliotheek.

 • Column Jean Pierre Rawie over Schrijvers aan de Toog Bekijk details

  9 december 2022

  Jean Pierre Rawie was één van de dichters die tijdens Schrijvers aan de Toog zijn werk in kroegen als Wijning en Café 't Spul ten gehore bracht. Uit de column, die hij vervolgens over zijn Schiedamse belevenis schreef voor het Dagblad van het Noorden, kunnen we opmaken dat het nog lang onrustig was in de Schiedamse binnenstad.

 • Herma Kramer over het DigiTaalhuis Bekijk details

  7 oktober 2022

  Collega Herma Kramer is de coördinator van het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam. Op het online platform 'In de Buurt Schiedam' vertelt ze hoe mensen zelfredzamer worden in hun taal en andere basisvaardigheden, wanneer ze bij het DigiTaalhuis aankloppen.

 • Digihulplijn Bekijk details

  5 augustus 2022

  Online bankzaken regelen, beeldbellen met familie en ‘s avonds nog éven je werkmail checken… De digitale wereld is voor velen verweven met ons dagelijks leven. Helaas is dit niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend. Voor veel mensen gaan de digitale ontwikkelingen erg snel.

Paginanavigatie