Nieuws

Wil je weten of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je aan via dit formulier of via de instellingen in "Mijn Menu".

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 31 - 40 (van 50)

 • Laaggeletterdheid 'hot topic' op TV Bekijk details

  30 oktober 2023

  Zowel Frans Bouwer als Loes Luca houden zich op tv bezig met mensen die moete hebben met lezen en schrijven. De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein reizen. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. Voor veel Nederlanders zijn dit soort voorbeelden geen enkel probleem. Maar 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn.

 • Life@18 bereidt jongeren voor op regelwerk vanaf hun achttiende Bekijk details

  30 oktober 2023

  Wanneer jongeren 18 jaar oud worden, komt er veel op hen af. Denk aan een aansprakelijkheids- of zorgverzekering kiezen en zich wel of niet registreren als donor. Het is belangrijk dat jongeren daarvoor voldoende kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers en smartphones. Helaas neemt het aantal jongeren met een taalachterstand toe. Daarom ontwikkelden Stichting Lezen en Schrijven met Raccoon Serious Games de gratis educatieve game Life@18. Daarmee leren jongeren wat er op hen afkomt...

 • TOP 3 van Schiedamse Kinderboeken bekend gemaakt tijdens voorleesmarathon Bekijk details

  10 oktober 2023

  De bibliotheek heeft alle Schiedammers onlangs uitgenodigd hun favoriete kinderboek te nomineren voor de TOP25. Tijdens een sfeervolle tocht op de Schie in de fluisterboot werd bekend gemaakt wie de absolute winnaar is van deze lijst. Het is vast geen verrassing dat op nummer 1 het boek Harry Potter en de steen der wijzen van J.K. Rowling is geëindigd. Op plek 2 staat Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt) en plek 3 is voor Pippi Langkous van de schrijfster Astrid Lindgren. Opvallend dat deze...

 • Zeven tips voor een succesvolle boekenclub volgens de Volkskrant Bekijk details

  6 oktober 2023

  Onlangs publiceerde journalist Anna van den Breemer 7 tips in de Volkskrant voor het beginnen van een succesvolle boekenclub. Nederland telt naar schatting zo'n 5.000 boekenclubs. Daar zitten vriendengroepen bij, maar ook officiële zoals die van St. Literatuurclubs Drenthe met ongeveer zo'n 220 clubs in het noorden van het land.

 • ‘Leesvaardigheid’ en ‘bibliotheek’ staan volop in belangstelling Bekijk details

  25 september 2023

  Lezen en vooral het gebrek aan leesvaardigheid staan de laatste tijd volop in de belangstelling van allerlei media. Dat de bibliotheek daarin een belangrijke rol speelt, blijkt uit de Troontrede die Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag uitsprak, waarin hij vertelde dat ‘’het kabinet de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen wil terugbrengen, als plek waar mensen kunnen lezen, leren en elkaar ontmoeten’’. Toch kost het anno 2023 steeds meer moeite om Nederlanders uit te leggen waarom boeken...

 • Bewonder het beeld ‘Moeder en kind’ van Piet van Stuivenberg in de Korenbeurs Bekijk details

  19 september 2023

  Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg (1901-1988) is de maker van het beeld ‘Moeder en kind’. Het beeld stond oorspronkelijk buiten op de Grote Markt, maar bleek te kwetsbaar en raakte beschadigd. Op initiatief van enkele Schiedammers is het beeld nu binnen op een voor iedereen openbaar toegankelijke plaats te bewonderen: de bibliotheek in de Korenbeurs. Het Stedelijk Museum Schiedam - eigenaar van het beeld - heeft het in bruikleen gegeven aan de Bibliotheek Schiedam.

 • Heb jij de gratis ‘Lees simpel’ app al geprobeerd? Bekijk details

  15 augustus 2023

  Ze vallen nog dagelijks op de deurmat: brieven geschreven in ingewikkelde taal met moeilijke zinsconstructies. Deze worden verstuurd door gemeentes, de rijksoverheid, verzekeraars en misschien ook wel de bibliotheek. Je leest ‘m, je leest ‘m nog een keer… Tsja, wat moet je er mee? De gratis app ‘Lees Simpel’ is sinds kort te downloaden en biedt een oplossing voor dit probleem. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kan deze app een gefotografeerde brief versimpelen en deze bondig samenvatten. De...

 • Miljoenen snappen digitale overheid onvoldoende, meeste hoofdpijn over DigiD Bekijk details

  12 juli 2023

  De Nederlandse bibliotheken richten in hoog tempo loketten in voor de miljoenen Nederlanders met een tekort aan digitale vaardigheden. Volgens de laatste stand zijn er nu 682 van dit soort 'Informatiepunten Digitale Overheid' (IDO's) overal in het land en dat aantal groeit.

 • Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Korenbeurs Bekijk details

  26 juni 2023

  Wie informatie en hulp zoekt bij het omgaan met de (digitale) overheid, kan terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Korenbeurs. Sinds kort hebben we daar een speciale plek voor ingericht in de Korenbeurs. Bibliotheekmedewerker Victoria Heinsohn Bulnes overhandigde symbolisch de sleutels aan wethouder Petra Zwang, om de ingebruikname een officieel tintje te geven.

 • DigiTaalhuis gecertificeerd! Bekijk details

  23 juni 2023

  Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam is gecertificeerd door de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Wethouder Petra Zwang heeft onlangs de bijbehorende plaquette onthuld in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145.

Paginanavigatie