Nieuws

Wil je weten of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je aan via dit formulier of via de instellingen in "Mijn Menu".

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 11 - 20 (van 48)

 • Schrijf mee aan Don Quichot in Theater aan de Schie Bekijk details

  9 december 2022

  Begin 2023 staat OPERA2DAY in het theater met de voorstelling De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. De organisatie is op zoek naar mensen die het leuk lijkt om een nieuw avontuur voor Don Quichot te schrijven, geïnspireerd door hun eigen leven. Die nieuw-geschreven avonturen worden onderdeel van de voorstellingsavond én worden gepubliceerd in een digitale verhalenbundel! Veel of weinig schrijfervaring? Het boek wel of niet gelezen? Het maakt niet uit: iedereen is welkom. Als verhalenmaker...

 • Column Jean Pierre Rawie over Schrijvers aan de Toog Bekijk details

  9 december 2022

  Jean Pierre Rawie was één van de dichters die tijdens Schrijvers aan de Toog zijn werk in kroegen als Wijning en Café 't Spul ten gehore bracht. Uit de column, die hij vervolgens over zijn Schiedamse belevenis schreef voor het Dagblad van het Noorden, kunnen we opmaken dat het nog lang onrustig was in de Schiedamse binnenstad.

 • Bijna 21.000 'nieuwe' tijdschriften in Delpher Bekijk details

  9 december 2022

  Onlangs zijn er 21.000 ‘nieuwe’ tijdschriften aan Delpher toegevoegd. Het gaat om 81 titels uit de collecties van tien verschillende erfgoedinstellingen. De nieuwe toevoegingen stammen uit de negentiende en twintigste eeuw en geven een heel veelzijdig beeld van die periode.

 • HUMAN-programma: Als taal je tegenhoudt Bekijk details

  2 december 2022

  Onlangs zond de omroep HUMAN het tv-programma De Publieke Tribune uit over het thema laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder dusdanig moeite met lezen, schrijven en/of rekenen dat zij niet goed kunnen meekomen in het dagelijks leven. Deze mensen voelen vaak veel schaamte en houden hun laaggeletterdheid verborgen.

 • Kom 6 december koffie drinken bij de Zadenbibliotheek! Bekijk details

  29 november 2022

  In de bibliotheek in de Korenbeurs vind je tegenwoordig een heuse Zadenbibliotheek. Je kan hier gratis zaden van planten, groenten en fruit meenemen én inleveren. Zodra je het zaad hebt geplant en daaruit weer bloemen en planten ontstaan, kun je ook daar weer zaadjes van oogsten en inleveren bij de Zadenbibliotheek. Als stad kunnen we zo met z’n allen een gifvrije zadencollectie opbouwen. Zo kan elke Schiedammer - groot of klein - groenten, kruiden en bloemen in zijn eigen tuin kweken; gratis en...

 • Heel Nederland Leest in november één boek Bekijk details

  1 november 2022

  Nederland Leest is een jaarlijkse bibliotheekcampagne die het lezen van boeken bevordert met steeds een ander thema. In november leest heel Nederland één boek; dit jaar 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls; een liefdevol monument voor haar bijzondere moeder. Je kunt een exemplaar gratis ophalen in de bieb vanaf 1 november, maar op=op!

 • Ook Schiedamse bibliotheek biedt ‘Warme kamers’! Bekijk details

  31 oktober 2022

  Openbare bibliotheken hebben zich aangesloten bij de campagne ‘Warme Kamers’ van het Leger Des Heils. De campagne vraagt aandacht voor mensen die de komende winter in de knel komen door een hoge energierekening en behoefte hebben aan een warme plek in de buurt. Maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen, sportverenigingen en kerken worden opgeroepen zich aan te sluiten bij deze beweging.

 • Gezocht: verhalen van vrouwen aan de Nieuwe Waterweg! Bekijk details

  24 oktober 2022

  Ontwerpster Anouk van Mil is voor het project ‘Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg’ op zoek naar verhalen van vrouwen over de Nieuwe Waterweg. Ze wil in het jubileumjaar van de Nieuwe Waterweg verhalen vanuit het vrouwelijk perspectief verzamelen en vieren. Daarom staat er vanaf dinsdag 1 november tot dinsdag 8 november een speciale brievenbus in de Korenbeurs om mooie verhalen bij de Schiedammers op te halen. Dat mag van alles zijn; van de eerste vrouwenstaking in Nederland bij de toenmalige Apollo...

 • Loop de Bomenroute door Schiedam Bekijk details

  7 oktober 2022

  Naar aanleiding van de GI-GA-GROENE Kinderboekenweek heeft de Bibliotheek Schiedam samen met de Bomenridders en S'DAM een Bomenroute door Schiedam uitgezet. De route door de oude binnenstad voert langs 6 gedenkwaardige bomen, waarover mooie verhalen te vertellen zijn. Terwijl je de route loopt, kun je ook meedoen aan de quiz en vragen beantwoorden als ''Hoe lang denk je dat een dakmoerbei kan worden?".

 • Herma Kramer over het DigiTaalhuis Bekijk details

  7 oktober 2022

  Collega Herma Kramer is de coördinator van het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam. Op het online platform 'In de Buurt Schiedam' vertelt ze hoe mensen zelfredzamer worden in hun taal en andere basisvaardigheden, wanneer ze bij het DigiTaalhuis aankloppen.

Paginanavigatie