Nieuws

Wil je weten of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je aan via dit formulier of via de instellingen in "Mijn Menu".

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 11 - 20 (van 34)

 • Ken jij Club Lees al? Bekijk details

  9 januari 2024

  De landelijke omroep VPRO is sinds een paar maanden een nieuwe online leesclub gestart. Het draait in Club Lees om goede verhalen, liefde voor lezen en wat er in de marges van een boek gebeurt. Bij Club Lees komt van alles aan bod: Young Adult-fictie, poëzie, literaire romans, sci-fi, non-fictie of een spannende thriller. Je kunt de Club Lees-app gratis downloaden en meepraten over het gekozen boek.

 • Bibliotheek intensiveert maatschappelijke rol voor Oost en Nieuwland Bekijk details

  12 december 2023

  De komende jaren gaat de Bibliotheek Schiedam in de wijken Oost en Nieuwland haar rol als maatschappelijke bibliotheek verder uitbreiden, samen met partners uit de stad en via de Bibliotheek op School op de diverse (basis)scholen. In december gaat de Bibliotheek Schiedam het reserveren, ophalen en terugbrengen van boeken voor de wijken Oost en Nieuwland concentreren in haar hoofdvestiging de Korenbeurs.

 • Leesvaardigheid jongeren opnieuw gedaald Bekijk details

  12 december 2023

  De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren is opnieuw sterk gedaald. Dit blijkt uit het gerenommeerde, internationale PISA-onderzoek. PISA meet de kennis en vaardigheden van 15-jarigen in leesvaardigheid, wiskunde en natuurwetenschappen. Een derde van de jongeren loopt het risico om het onderwijs laaggeletterd te verlaten.

 • KMR nieuwe stadsdichter Bekijk details

  12 december 2023

  Op 1 januari aanstaande treedt Kershawn Rijssel, oftwel Poetry Slam winnaar KMR, aan als nieuwe Stadsdichter voor de stad Schiedam. Hij krijgt die opdracht van het Literair Gezelschap Schiedam. Na een aantal gesprekken heeft de selectiecommissie uit zeven gegadigden een keuze gemaakt en KMR benoemd voor de periode 2024-2025.

 • Laaggeletterdheid 'hot topic' op TV Bekijk details

  30 oktober 2023

  Zowel Frans Bouwer als Loes Luca houden zich op tv bezig met mensen die moete hebben met lezen en schrijven. De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein reizen. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. Voor veel Nederlanders zijn dit soort voorbeelden geen enkel probleem. Maar 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn.

 • Life@18 bereidt jongeren voor op regelwerk vanaf hun achttiende Bekijk details

  30 oktober 2023

  Wanneer jongeren 18 jaar oud worden, komt er veel op hen af. Denk aan een aansprakelijkheids- of zorgverzekering kiezen en zich wel of niet registreren als donor. Het is belangrijk dat jongeren daarvoor voldoende kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers en smartphones. Helaas neemt het aantal jongeren met een taalachterstand toe. Daarom ontwikkelden Stichting Lezen en Schrijven met Raccoon Serious Games de gratis educatieve game Life@18. Daarmee leren jongeren wat er op hen afkomt...

 • TOP 3 van Schiedamse Kinderboeken bekend gemaakt tijdens voorleesmarathon Bekijk details

  10 oktober 2023

  De bibliotheek heeft alle Schiedammers onlangs uitgenodigd hun favoriete kinderboek te nomineren voor de TOP25. Tijdens een sfeervolle tocht op de Schie in de fluisterboot werd bekend gemaakt wie de absolute winnaar is van deze lijst. Het is vast geen verrassing dat op nummer 1 het boek Harry Potter en de steen der wijzen van J.K. Rowling is geëindigd. Op plek 2 staat Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt) en plek 3 is voor Pippi Langkous van de schrijfster Astrid Lindgren. Opvallend dat deze...

 • Zeven tips voor een succesvolle boekenclub volgens de Volkskrant Bekijk details

  6 oktober 2023

  Onlangs publiceerde journalist Anna van den Breemer 7 tips in de Volkskrant voor het beginnen van een succesvolle boekenclub. Nederland telt naar schatting zo'n 5.000 boekenclubs. Daar zitten vriendengroepen bij, maar ook officiële zoals die van St. Literatuurclubs Drenthe met ongeveer zo'n 220 clubs in het noorden van het land.

 • ‘Leesvaardigheid’ en ‘bibliotheek’ staan volop in belangstelling Bekijk details

  25 september 2023

  Lezen en vooral het gebrek aan leesvaardigheid staan de laatste tijd volop in de belangstelling van allerlei media. Dat de bibliotheek daarin een belangrijke rol speelt, blijkt uit de Troontrede die Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag uitsprak, waarin hij vertelde dat ‘’het kabinet de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen wil terugbrengen, als plek waar mensen kunnen lezen, leren en elkaar ontmoeten’’. Toch kost het anno 2023 steeds meer moeite om Nederlanders uit te leggen waarom boeken...

 • Bewonder het beeld ‘Moeder en kind’ van Piet van Stuivenberg in de Korenbeurs Bekijk details

  19 september 2023

  Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg (1901-1988) is de maker van het beeld ‘Moeder en kind’. Het beeld stond oorspronkelijk buiten op de Grote Markt, maar bleek te kwetsbaar en raakte beschadigd. Op initiatief van enkele Schiedammers is het beeld nu binnen op een voor iedereen openbaar toegankelijke plaats te bewonderen: de bibliotheek in de Korenbeurs. Het Stedelijk Museum Schiedam - eigenaar van het beeld - heeft het in bruikleen gegeven aan de Bibliotheek Schiedam.

Paginanavigatie