Nieuws

Abonneer je op de nieuwsbrief, check het nieuws of volg onze sociale media kanalen. Dan weet je of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan!

Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je dan aan via dit formulier.

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 11 - 20 (van 63)

• Boekenweek van jongeren Bekijk details

20 september 2021

Tijdens de Boekenweek van Jongeren, die tot 26 september loopt, kunnen jongeren via school, boekhandel of bibliotheek gratis 3PAK bemachtigen, de bundel met korte verhalen geschreven door Splinter Chabot, Aimée de Jongh en Khalid Boudou.

Bekijk details van Boekenweek van jongeren

• Onderzoek KB: Helft jongeren overschat eigen digitale vaardigheden Bekijk details

14 september 2021

Jongeren zijn te positief over hun eigen digitale vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek. Bijna de helft (47%) van de jongeren overschat het eigen niveau. Daarbij herkennen de minder digitaal vaardige jongeren onveilig onlinegedrag minder goed en zijn ze sceptisch over wat ze van ouders en leraren kunnen leren. Onterecht, zo blijkt, want deze gesprekspartners helpen de digitale vaardigheden van jongeren juist te vergroten.

Bekijk details van Onderzoek KB: Helft jongeren overschat eigen digitale vaardigheden

• Ha kunstwerk, Hoi gedicht, Hallo computer Bekijk details

9 september 2021

Onderzoek leert dat ongeveer 30% van de Schiedammers moeite heeft met lezen en schrijven. Het gaat over zo’n 17.000 Schiedammers tussen de 16 en 65 jaar met Nederlands als moedertaal of tweede taal. Speciaal voor deze groep organiseren het Stedelijk Museum Schiedam, welzijnsorganisatie DOCK Schiedam en de Bibliotheek Schiedam een aantal bijeenkomsten in september en oktober. Mensen kunnen daar zelf aan de slag met kunst, gedichten en de computer. De start van het project valt samen met de landelijke...

Bekijk details van Ha kunstwerk, Hoi gedicht, Hallo computer

• Week van Lezen en Schrijven Bekijk details

3 september 2021

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. De Week van Lezen en Schrijven vindt plaats van 6 tot en met 12 september 2021.

Bekijk details van Week van Lezen en Schrijven

• Bibliotheek 16 september gesloten, café open Bekijk details

1 september 2021

Op donderdag 16 september zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Schiedam gesloten. Op deze datum houden wij onze jaarlijkse personeelsdag, waarbij alle teamleden aanwezig zijn. Online kunt u gewoon terecht op de website en in de app. En vrijdag 17 september gaan de deuren om 10.00 uur weer voor u open! Césant is wel gewoon open, dus u kunt lekker op het terras terecht voor een hapje en een drankje!

Bekijk details van Bibliotheek 16 september gesloten, café open

• Open Monumentdagen 2021 Bekijk details

31 augustus 2021

In het weekend van 11 en 12 september zijn de Open Monumentendagen. Mooie aanleiding om eens op een andere manier naar de Korenbeurs te kijken! Heb je bijvoorbeeld wel eens goed gekeken naar de Romeinse goden, die vanuit het fronton op de voorgevel neerkijken op de voorbijgangers?

Bekijk details van Open Monumentdagen 2021

• Consumenten zijn in afgelopen winter iets meer gaan lezen Bekijk details

26 augustus 2021

Uit onderzoek dat in februari door onderzoeksbureau GfK is uitgevoerd in opdracht van de boekensector blijkt dat consumenten zijn in de lockdownwinter iets meer zijn gaan lezen. 2020 was een bijzonder jaar voor de boekensector. De uitbraak van het coronavirus zorgde aanvankelijk voor meer vrije tijd, die veel consumenten invulden met lezen. Tegelijkertijd werden tijdens de lockdowns boekwinkels en bibliotheken tijdelijk gesloten.

Bekijk details van Consumenten zijn in afgelopen winter iets meer gaan lezen

• Ook profvoetballers lezen wel eens een boek! Bekijk details

24 augustus 2021

In de Volkskrant is een mooi artikel verschenen van Gijs Beukers over profvoetballers die regelmatig bij elkaar komen om gelezen boeken met elkaar te bespreken bij FC de Boekenclub. Soms lezen ze allemaal hetzelfde boek, soms vertellen ze elk over hun eigen boek. Maar over boeken gaat het zeker!

Bekijk details van Ook profvoetballers lezen wel eens een boek!

• Schiedamse boksster Nouchka Fontijn in zonnetje gezet Bekijk details

17 augustus 2021

De Schiedamse boksster Nouchka Fontijn werd onlangs door de gemeente Schiedam en Mesa Sport Boxing & Fitness in het zonnetje gezet. Nouchka sloot haar imposante bokscarrière af met een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio.

Bekijk details van Schiedamse boksster Nouchka Fontijn in zonnetje gezet

• Gemiddelde afstand tot bieb is 900 meter in Schiedam! Bekijk details

9 augustus 2021

Nieuwswebsite Schiedam24 weet te melden dat dat Schiedammers de bibliotheek dicht bij de hand hebben. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar een gemiddelde Nederlander zo'n twee kilometer moet lopen om bij een bibliotheek terecht te komen, is dat voor een Schiedammer gemiddeld slechts negenhonderd meter, heeft het CBS becijferd.

Bekijk details van Gemiddelde afstand tot bieb is 900 meter in Schiedam!