Nieuws

Wil je weten of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je aan via dit formulier of via de instellingen in "Mijn Menu".

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 1 - 10 (van 72)

 • ‘Leesvaardigheid’ en ‘bibliotheek’ staan volop in belangstelling Bekijk details

  25 september 2023

  Lezen en vooral het gebrek aan leesvaardigheid staan de laatste tijd volop in de belangstelling van allerlei media. Dat de bibliotheek daarin een belangrijke rol speelt, blijkt uit de Troontrede die Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag uitsprak, waarin hij vertelde dat ‘’het kabinet de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen wil terugbrengen, als plek waar mensen kunnen lezen, leren en elkaar ontmoeten’’. Toch kost het anno 2023 steeds meer moeite om Nederlanders uit te leggen waarom boeken...

 • Bewonder het beeld ‘Moeder en kind’ van Piet van Stuivenberg in de Korenbeurs Bekijk details

  19 september 2023

  Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg (1901-1988) is de maker van het beeld ‘Moeder en kind’. Het beeld stond oorspronkelijk buiten op de Grote Markt, maar bleek te kwetsbaar en raakte beschadigd. Op initiatief van enkele Schiedammers is het beeld nu binnen op een voor iedereen openbaar toegankelijke plaats te bewonderen: de bibliotheek in de Korenbeurs. Het Stedelijk Museum Schiedam - eigenaar van het beeld - heeft het in bruikleen gegeven aan de Bibliotheek Schiedam.

 • Heb jij de gratis ‘Lees simpel’ app al geprobeerd? Bekijk details

  15 augustus 2023

  Ze vallen nog dagelijks op de deurmat: brieven geschreven in ingewikkelde taal met moeilijke zinsconstructies. Deze worden verstuurd door gemeentes, de rijksoverheid, verzekeraars en misschien ook wel de bibliotheek. Je leest ‘m, je leest ‘m nog een keer… Tsja, wat moet je er mee? De gratis app ‘Lees Simpel’ is sinds kort te downloaden en biedt een oplossing voor dit probleem. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kan deze app een gefotografeerde brief versimpelen en deze bondig samenvatten. De...

 • De boeken van Zomergast Bibi Dumon Tak op een rij Bekijk details

  14 augustus 2023

  De Rotterdamse schrijfster Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) schoof aan bij Theo Maassen voor een afwisselende avond als Zomergast. Bibi Dumon Tak is bekend om haar non-fictie kinderboeken over dieren. Ze won in 2023 zowel een Zilveren Griffel als de Woutertje Pieterseprijs voor 'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda'. De pers was lovend over de uitzending met haar favoriete televisiemomenten. De Volkskrant spreekt van ''één van de meest oprechte en prettige tv-gesprekken in tijden". En...

 • Korenbeurs decor voor internationaal bibliotheekcongres Bekijk details

  1 augustus 2023

  Bibliothecarissen uit de hele wereld komen in augustus naar Rotterdam-Rijnmond voor het World Library en Information Congress (WLIC). Er was een fysiek congres gepland in 2021 in het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Center, maar dat ging vanwege COVID niet door. Nu is er een hybride variant uitgedacht; een combinatie van fysieke en online elementen vanuit diverse locaties in de regio, waaronder ook de Schiedamse Korenbeurs. Het jaarlijkse IFLA WLIC-congres trekt rond de 5.000 deelnemers uit circa...

 • Duik in 't Geheugen van Nederland Bekijk details

  25 juli 2023

  Foto-archieven, historische documenten, archeologische vondsten, kunstvoorwerpen, films, kranten en boeken: steeds meer erfgoed is tegenwoordig online te vinden en te gebruiken. Het Geheugen van Nederland geeft deze verhalen een podium.

 • Vacatures in de Participatieraad Sociaal Domein Schiedam Bekijk details

  24 juli 2023

  Wil je meepraten, meedenken en mee-adviseren over de toekomst van Schiedam? Dan is de ParticipatieRaad iets voor jou.

 • Vertel, welk boek lees jij deze zomer? Bekijk details

  24 juli 2023

  Het is zomer! Eindelijk tijd om eens ’n boek te lezen. Maar… wat lees je dan? Iets makkelijks, een boek dat intrigeert, houd je van spanning en sensatie, duik je in de geschiedenis of lees je een klassieker?

 • Miljoenen snappen digitale overheid onvoldoende, meeste hoofdpijn over DigiD Bekijk details

  12 juli 2023

  De Nederlandse bibliotheken richten in hoog tempo loketten in voor de miljoenen Nederlanders met een tekort aan digitale vaardigheden. Volgens de laatste stand zijn er nu 682 van dit soort 'Informatiepunten Digitale Overheid' (IDO's) overal in het land en dat aantal groeit.

 • Vakantielezen! tas Bekijk details

  5 juli 2023

  Alle kinderen in groep 3 hebben op school een leuke Lees!-tas van de Bibliotheek Schiedam gekregen, met leuke boeken en een Zomer Top-boek, een Bieb special krant en een Lees-Bingo voor in de vakantie. Om het AVI-niveau vast te houden is lezen en voorlezen in de zomer erg belangrijk en met de boeken in de tas kunnen de kinderen lekker lezen en puzzelen. Wil jij ook zo'n leuke tas? Kom er dan een halen bij de Korenbeurs, Kansenfabriek, Klinker, Hof in Zuid of Singel 24 (zolang de voorraad strekt!)

Paginanavigatie