Nieuws

Abonneer je op de nieuwsbrief, check het nieuws of volg onze sociale media kanalen. Dan weet je of we iets leuks organiseren, wanneer we open zijn en of er nog bijzondere zaken op de planning staan!

Ook als je geen lid bent, kun je onze nieuwsbrief ontvangen. Meld je dan aan via dit formulier.

Let op: Voorkom dat e-mailberichten van de Bibliotheek door je mailprogramma als spam gezien worden en bij 'ongewenste mail' terechtkomen. Dat kun je doen door de Bibliotheek als betrouwbare afzender aan te merken.

Resultaat 1 - 10 (van 56)

• Cadeau van stadsdichter Yvette aan Schiedam: poëzie onder je kont Bekijk details

24 september 2021

Onze Schiedamse stadsdichter Yvette Neuschwanger is aan haar afscheidstoernee begonnen. Pak je deze week je fiets uit het rek en zit er opeens een gele zadelhoes omheen, dan weet je dat Yvette je fiets heeft versierd. Het wordt vast een collectors item, want er zijn er maar 250 van gemaakt.

Bekijk details van Cadeau van stadsdichter Yvette aan Schiedam: poëzie onder je kont

• Corona en digitalisering zorgen voor vraag naar cursussen Bekijk details

22 september 2021

De Coronacrisis heeft de vraag naar computercursussen vergroot. Dat is de stellige indruk van de Bibliotheek Schiedam. Momenteel kennen de tien verschillende cursussen die de bieb aanbiedt meer dan honderd deelnemers. Dat was ooit wel eens anders. Nu zijn er wachtlijsten voor wie mee wil doen en geldt er een grote vraag naar vrijwilligers die de cursussen kunnen geven.

Bekijk details van Corona en digitalisering zorgen voor vraag naar cursussen

• Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag Bekijk details

20 september 2021

Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘De vele gezichten van dementie'. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Bekijk details van Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag

• Boekenweek van jongeren Bekijk details

20 september 2021

Tijdens de Boekenweek van Jongeren, die tot 26 september loopt, kunnen jongeren via school, boekhandel of bibliotheek gratis 3PAK bemachtigen, de bundel met korte verhalen geschreven door Splinter Chabot, Aimée de Jongh en Khalid Boudou.

Bekijk details van Boekenweek van jongeren

• Onderzoek KB: Helft jongeren overschat eigen digitale vaardigheden Bekijk details

14 september 2021

Jongeren zijn te positief over hun eigen digitale vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek. Bijna de helft (47%) van de jongeren overschat het eigen niveau. Daarbij herkennen de minder digitaal vaardige jongeren onveilig onlinegedrag minder goed en zijn ze sceptisch over wat ze van ouders en leraren kunnen leren. Onterecht, zo blijkt, want deze gesprekspartners helpen de digitale vaardigheden van jongeren juist te vergroten.

Bekijk details van Onderzoek KB: Helft jongeren overschat eigen digitale vaardigheden

• Ha kunstwerk, Hoi gedicht, Hallo computer Bekijk details

9 september 2021

Onderzoek leert dat ongeveer 30% van de Schiedammers moeite heeft met lezen en schrijven. Het gaat over zo’n 17.000 Schiedammers tussen de 16 en 65 jaar met Nederlands als moedertaal of tweede taal. Speciaal voor deze groep organiseren het Stedelijk Museum Schiedam, welzijnsorganisatie DOCK Schiedam en de Bibliotheek Schiedam een aantal bijeenkomsten in september en oktober. Mensen kunnen daar zelf aan de slag met kunst, gedichten en de computer. De start van het project valt samen met de landelijke...

Bekijk details van Ha kunstwerk, Hoi gedicht, Hallo computer

• Week van Lezen en Schrijven Bekijk details

3 september 2021

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. De Week van Lezen en Schrijven vindt plaats van 6 tot en met 12 september 2021.

Bekijk details van Week van Lezen en Schrijven

• Bibliotheek 16 september gesloten, café open Bekijk details

1 september 2021

Op donderdag 16 september zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Schiedam gesloten. Op deze datum houden wij onze jaarlijkse personeelsdag, waarbij alle teamleden aanwezig zijn. Online kunt u gewoon terecht op de website en in de app. En vrijdag 17 september gaan de deuren om 10.00 uur weer voor u open! Césant is wel gewoon open, dus u kunt lekker op het terras terecht voor een hapje en een drankje!

Bekijk details van Bibliotheek 16 september gesloten, café open

• Open Monumentdagen 2021 Bekijk details

31 augustus 2021

In het weekend van 11 en 12 september zijn de Open Monumentendagen. Mooie aanleiding om eens op een andere manier naar de Korenbeurs te kijken! Heb je bijvoorbeeld wel eens goed gekeken naar de Romeinse goden, die vanuit het fronton op de voorgevel neerkijken op de voorbijgangers?

Bekijk details van Open Monumentdagen 2021

• Consumenten zijn in afgelopen winter iets meer gaan lezen Bekijk details

26 augustus 2021

Uit onderzoek dat in februari door onderzoeksbureau GfK is uitgevoerd in opdracht van de boekensector blijkt dat consumenten zijn in de lockdownwinter iets meer zijn gaan lezen. 2020 was een bijzonder jaar voor de boekensector. De uitbraak van het coronavirus zorgde aanvankelijk voor meer vrije tijd, die veel consumenten invulden met lezen. Tegelijkertijd werden tijdens de lockdowns boekwinkels en bibliotheken tijdelijk gesloten.

Bekijk details van Consumenten zijn in afgelopen winter iets meer gaan lezen